De eisen van belangenvereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn vandaag door de rechter in Den Haag afgewezen. Volgens de rechter moet eerst het volledige politieke besluitvormingsproces zijn afgerond voordat een procedure kan worden gestart. De belangenvereniging was dus te vroeg met het aanspannen van een kort geding. “Als we zouden afwachten zijn we te laat”, laat KHN op hun website weten.

De belangenvereniging spande het kort geding aan na een persconferentie op 13 augustus 2021. Toen kondigde demissionair minister-president Rutte zonder enig voorbehoud aan dat nachtclubs en discotheken in ieder geval tot 1 november gesloten zullen blijven. ‘KHN eiste dat bij de versoepelingen van 25 september 2021 nachtclubs en discotheken open kunnen onder dezelfde voorwaarden als de overige horeca, evenementen, theaters, bioscopen en concertzalen.’ Is te lezen op de website van de rechtbank. De versoepelingen zijn inmiddels gelijkgetrokken en dus claimt de horeca een kleine overwinning.

Coronacertificaat

Nachtclubs en discotheken mogen vanaf 25 september tot 00:00 uur open blijven. Dit is volgens KHN niet genoeg. “Dit is eigenlijk net zo erg als een complete sluiting. Want eerder dan 00.00 uur begint het nachtleven niet.” Ook moet er vanaf dan door de gasten een coronacertificaat worden getoond. De verplichte sluitingstijd in combinatie met het coronacertificaat schiet bij veel ondernemers in het verkeerde keelgat. “Als je als overheid enige waarde hecht aan de invoering van een coronacertificaat is het niet uit te leggen waarom deze dan na middernacht niet zou werken”, aldus voorzitter Robèr Willemsen op de website van KHN.

Naleving

Vele horeca ondernemingen in Nederland hebben laten weten het niet eens te zijn met de invoering van het coronacertificaat. Ondernemingen die niet om een coronacertificaat gaan vragen kunnen zich via de website www.keuzevrijbijmij.nl aanmelden. Bijna 800 ondernemingen hebben al laten weten iedereen toe te laten. Getest, gevaccineerd of niet. Burgemeester Halsema heeft tijdens een raadsvergadering laten weten niet actief te handhaven op de naleving van de coronacertificaat en de sluitingstijd. Pas als er excessen zijn zal er worden ingegrepen.