Een berg van 10.000 kilo elektrisch afval is 16 september gedumpt op het Museumplein in Amsterdam. De actie is een initiatief van Gerrard Street en E-Waste Race om mensen bewust te maken van de hoeveelheid elektronisch afval dat onnodig wordt weggegooid en niet volledig wordt gerecycled.

  • “Het elektrisch afval dat wordt weggegooid, zit vaak nog vol met bruikbare spullen”, zegt medeoprichter Dorus Galama van Gerrard Street. Gerrard Street verkoopt modulaire en duurzame koptelefoons.
  • Galama geeft aan dat het elektronisch afval dat wordt gerecycled vaak niet echt gerecycled wordt. “Producten die worden ingeleverd om te recyclen, worden vaak niet gerecycled, omdat dat niet kan. Producten worden tegenwoordig zo mooi en glad mogelijk gemaakt en daarvoor wordt lijm gebruikt om onderdelen aan elkaar vast te maken. Door de lijm is het moeilijk om producten uit elkaar te halen en vaak kan dit ook niet. Daardoor kan het niet gerecycled worden en wordt het verbrand.”
  • Het afval dat wordt verbrand, gebeurt niet altijd in het eigen land. Vaak wordt het afval in containers, als op de foto, illegaal naar ontwikkelingslanden gebracht. Daar wordt het afval verbrand en uitgezocht door de bewoners op zoek naar waardevolle spullen. Dit is voor hen gevaarlijk, omdat er chemische vloeistoffen op de velden terecht komen door het verbranden, waardoor de mensen die bij het afval werken vaak niet ouder dan 30 jaar worden.
  • Het afval dat op het Museumplein ligt, gaat naar Weee Nederland. Zij kijken het afval na op wat er gebruikt kan worden en uit elkaar kan worden gehaald. De bruikbare spullen worden gerecycled en hetgeen dat niet meer te gebruiken is, wordt verbrand.
  • “Als alle producten modulair in elkaar gezet worden (dus met schroeven in plaats van lijm), kan je alles recyclen. Op die manier wordt er beter gezorgd voor het klimaat en dus kan ook alles worden gerecycled”, zegt Galama.
  • “Ik hoorde op de radio van deze actie en ik heb toen gekeken of ik thuis nog wat elektrisch afval had liggen. Ik probeer namelijk altijd eerst alle apparaten te maken en dat wat niet meer gemaakt kan worden, gooi ik weg. Wat ik thuis nog van elektrisch afval had liggen, heb ik nu hier neergelegd”, zegt voorbijganger Peter de Boer.