De coronapas wordt morgen ingevoerd en de onrust stijgt. Zo zijn straatfeesten van aankomend weekend afgelast, hebben al 3500 ondernemers zich aangemeld via een site tegen de coronapas en beginnen verschillende critici zich langzaamaan uit te spreken. Tweedeling, uitsluiting, mislukking en wantrouwen, de coronapas haalt veel frustraties naar boven.

63,4% van de hele Nederlandse bevolking is volledig gevaccineerd. Betekent dat ook dat gevaccineerd Nederland achter de QR-codesamenleving staat? Jongeren uit Tilburg geven hun mening.

Verandering en verdeeldheid

Volgens Marjet Veldhuis, oud-verpleegster en boekschrijfster, zal de eerste periode van de coronapas nog wat onwennig zijn. “Mensen zullen naar elkaar kijken en een beetje aftasten. Maar hoe langer de coronapas ingevoerd zal zijn, hoe meer weerstand er zal komen. Oh verhip, ik kan nu niet eventjes binnen een koffie drinken, of: oh huh, oh ja ik mag niet meer naar de bioscoop. Als je geen coronapas hebt gaan dit soort gedachtes je niet in de koude kleren zitten.”

Marjet is het niet eens met de coronapas. Volgens haar is de maatschappij al genoeg verdeeld en komt de coronapas daar nu ook nog bovenop. “Hugo de Jonge zegt dat het niet verplicht is om naar een kroeg of bioscoop te gaan. Het gemak waarmee dit gezegd wordt vind ik schandalig. ‘Haal gewoon een vaccinatie’, ‘dan maar even niet naar de kroeg’. Zo makkelijk is het niet. Iemand moet zelf beslissen of hij een vaccinatie wil, of zich continu wil laten testen. Daar horen geen regels aan te hangen.”

‘Haal gewoon een vaccinatie’, zo makkelijk is het niet.

“De zorg is moe. Het onderwijs is moe. De boa’s zijn moe. De ondernemers zijn moe en ondertussen dendert onze demissionair regering gewoon door. Juist omdat iedereen moe is wordt er geen actie meer gevoerd. Er wordt liever niet meer over gepraat. Dat baadt mij grote zorgen, we moeten alert blijven.” Waar Marjet op wijst is de onduidelijkheid over de aanleiding van de coronapas. Horecaondernemers zien geen brandhaarden in hun zaken meer en de besmettingen nemen sinds eind juli al af. “Het voelt een beetje alsof we gestraft worden voor iets wat we niet hebben gedaan”, vertelt Bregje Mols, horecaonderneemster van Focus Foodbar.

“Het voelt een beetje alsof we gestraft worden voor iets wat we niet hebben gedaan”

Deze twee eigenaresses gaan de coronapas dus wel checken, maar niet iedereen is dat van plan. Op de website horecazonderprik staan per provincie welke horecazaken de pas niet gaan controleren. Wij hebben hieronder alle zaken in Brabant op een rijtje gezet.

Mislukte poging

Marjet is bang dat de coronapas achteraf een mislukte poging tot controle blijkt te zijn. “Afgelopen zomer werd alle vertrouwen gevestigd in de coronatesten. Testen voor toegang, testen voor vakantie, testen voor familie.” Er is in april 1.1 miljard euro opzij gezet voor de toegangstesten. “Maar achteraf is dat plan in duigen gevallen. De testen bleken niet betrouwbaar. Het zou zo zonde zijn als dit plan ook niet werkt. Bepaalde mensen moeten er namelijk zoveel voor inleveren, laat staan de kloof die het zal achterlaten.”

In 2020 is het woord ‘anderhalvemetersamenleving’ verkozen tot het woord van het jaar. Zou ‘QR-samenleving’ zijn opvolger zijn?