The Wall Street Journal heeft een intern rapport van Facebook uit 2020 mogen inzien, waaruit blijkt dat één op de drie tienermeisjes een negatief zelfbeeld krijgt door Instagram. The Wall Street Journal heeft hier vorige week een artikel over gepubliceerd. Het artikel is een onderdeel in de zogenoemde Facebook Files.

 Tischa Neve, kinderpsycholoog en opvoedkundige, vertelt over wat zij merkt van de invloed van sociale media op tieners. “In de pubertijd merk je al dat je kijkt naar wie je bent, of je erbij hoort, of je leuk bent, noem maar op. Je merkt dat dit extra toevoegt aan wat je al doormaakt in de pubertijd. Al die dilemma’s zijn er al als je in die tijd van je leven zit en door sociale media wordt dat nog extra vergroot”, aldus Neve.

Het geeft volgens Neve ook een enorme druk: “Je moet iedereen liken en op alles en iedereen reageren. Dat kan je ook weer extra onzeker maken of juist een heel goed gevoel geven, maar het is een gevoel wat niet helemaal reëel is. Het is een virtuele wereld en niet het echte leven en daar moet je ook weer mee om kunnen gaan als tiener.”

Loading...

Loading…

Gevaren
Een derde punt is volgens Neve de gevaren die komen kijken bij het gebruik van sociale media. Er moet goed gekeken worden naar wat waar is en wat niet, waar jongeren toe worden aangezet, wat ze geloven. “Sexting en phishing zijn samen met andere dingen echt gevaarlijk aan sociale media”, zegt Neve. “Het lijkt zo allemaal wel heel negatief, want er is ook een kant waarbij je heel veel kunt zien, heel veel kunt volgen en contact met elkaar kunt hebben. Dus het heeft hele leuke kanten, maar die gevaarlijke kanten moeten niet onderschat worden”, laat Neve weten.

Ouders
Ouders moeten volgens Neve goed kunnen ondersteunen en sturen in het gebruik van sociale media, en het liefst van jongs af aan al. “Het is belangrijk om al zo vroeg mogelijk te beginnen want als ze naar de middelbare school gaan, kun je ze wat meer loslaten. Dan willen ze natuurlijk niet meer de hele tijd gecontroleerd en gevolgd worden.”

Privacy
Neve vindt dat ouders open en eerlijk moeten bespreken waarom ze de kinderen volgen en dit zeker niet achter hun rug om moeten doen, maar ze moeten hun kinderen wel in de gaten houden. “Omdat er zoveel kanten aan zitten is het onze taak als ouders om ze daar wegwijs in te maken en ze te beschermen waar nodig en samen kijken hoe ze daar verantwoordelijk mee om kunnen gaan.” Openheid en uitleg waarom je iets doet is heel belangrijk volgens Neve.

Ouders zijn belangrijk in het begeleiden van hun kinderen als ze beginnen met het gebruik van sociale media. Maud van Rijen is de moeder van Stan. Stan gebruikt redelijk veel TikTok en YouTube. Van Rijen vertelt in een podcast wat zij vindt van de invloed van sociale media op tieners/kinderen en hoe zij omgaat met een zoon die het veel gebruikt.

Productie loopt verder onder de audio.

Naar aanleiding van het interne Facebook rapport geven tieners antwoord op de vraag wat zij vinden van sociale media en of zij negatieve gevolgen ervaren na het gebruik van Instagram.