Het nieuwe FIFA-spel komt 25 september uit. Heel fijn voor alle voetballiefhebbers en ook voor EA. EA of te wel Electrionic Arts is de uitgever van het spel en staat weer flink winst te maken met deze nieuwe uitgave van het historische spel. Niet persé door de zeventig euro wat het spel kost, maar voornamelijk door de lootboxes. Loot boxes in videogames zijn te vergelijken met een speelgoedbal-automaat die vroeger in supermarkten stonden. Je kan zien waar je kans op maakt maar je weet van tevoren niet wat er uit gaat komen. Je kan het speelgoed wat je krijgt in het spel kopen met punten die je haalt met het spelen van het spel óf met echt geld. Het is niet gegarandeerd dat je daadwerkelijk waar voor je geld krijgt. Net zoals je bij het casino. Deze vergelijking is al vaker gemaakt. Zo zijn de loot boxes van FIFA – de zogenoemde ‘packs’ – al verboden in België. Maar is deze vergelijking wel terecht? Zijn loot boxes echt een manier van gokken? Kijk de video hieronder om erachter te komen hoe de FIFA-wereld hierover denkt.

De kansspelautoriteit heeft loot boxes al een tijdje onder de loep. De instantie ziet dat het spelonderdeel gokelementen bevat die gericht zijn op jongeren. Wettelijk gezien zijn verhandelbare loot boxes illegaal. Bij deze loot boxes kan er iets gewonnen worden met een geldwaarde en kan er geen invloed uitgeoefend worden op de uitkomst. “Loot boxes zijn gokspellen zoals bedoeld is in de wet.” Vertelt Jan Erik van der Werff, Hoofd communicatie van de kansspelautoriteit. In 2018 kwam er uit een onderzoek van de KSA al dat sommige loot boxes in strijd zijn met de wet. De autoriteit vertelde game-ontwikkelaars dat ze hun loot boxes moesten aanpassen of weghalen uit het spel.

Kansspelaanbieders moeten een vergunning hebben en dat hebben de gamestudio’s in kwestie niet. Verder moeten de aanbieders van kansspelen ook maatregelen ondernemen om verslaving tegen te gaan. Omdat de loot boxes op dit moment nog in een limbo zitten tussen gokken en vermaak hoeven de game-ontwikkelaars dus geen extra stappen te ondernemen zoals preventie of hulp bij verslaving. Iets wat alle andere gokbedrijven wel moeten

Op dit moment is er een rechtszaak aan het lopen tussen Electronic Arts en de kansspelautoriteit over de kwestie: zijn de loot boxes die in FIFA verkocht worden illegaal? De uitspraak van de rechter was dat EA in overtreding was met de wet. Daarna is het gamebedrijf in hoger beroep gegaan. Het bedrijf zou 250.000 euro per week moeten betalen in boetes. Best flink zou je zeggen. Toch valt dat best tegen als je het jaaromzet van het bedrijf mee neemt. Dit is een mega-bedrag van 1,62 miljard euro per jaar. Als je het even omrekent betekent dit dat de boetes elk jaar 0,8% wegsnoepen van de jaaromzet van het bedrijf.

Er zijn verschillende manieren om te betalen voor extra content in games. Denk aan DLC’s, In app purchases, microtransations en loot boxes. De twee laatstgenoemde zijn veruit de grootste in de game wereld. Hieronder is een afbeelding te vinden waarin is uitgelicht wat voor verschillen er tussen deze twee betaalmogelijkheden te vinden zijn.

link: https://create.piktochart.com/output/55989934-tool-loot-box

Zoals Stein al zegt over loot boxes is er geen plafond hoeveel iemand kan spenderen en kan dit verslavingen bevorderen. Uit een studie van David Zendle is gebleken dat er “met hoge zekerheid een link is vast te stellen tussen op jonge leeftijd in contact komen met loot boxes en gokproblemen op latere leeftijd.” Een van de grootste redenen waarom we jongeren beschermen tegen poker, blackjack en anderen gokspelen is het feit dat jongeren sneller verslaafd raken aan het gokken. Er mogen ook geen gokreclames gemaakt worden gericht jongeren.

Professor Hanan El Marroun is hoogleraar biologische psychologie aan de Erasmus Universiteit gespecialiseerd in klinische kinderpsychologie. “Jongeren nemen over het algemeen veel meer risico’s dan volwassenen. Doordat de hersenen van jongeren nog niet helemaal zijn ontwikkeld, met name de frontale cortex, zijn ze veel impulsiever.” De frontale cortex is het gedeelte van de hersenen die in het voorhoofd zit. Dit gedeelte is belangrijk voor de cognitieve controle. Of te wel hoe goed communiceren je hersenen met de rest van je lichaam. Pas op 25-jarige leeftijd is dit gedeelte van je brein volgroeid.

“Zelfs als ze weten dat het fout kan gaan met gokken en als ze weten dat de positieve uitkomst zeer onwaarschijnlijk is zullen ze nog steeds gaan voor de beloning.” Zegt El Marroun. Sociale druk speelt ook een grote rol. Jongeren nemen vooral risico’s als ze samen zijn met vrienden van dezelfde leeftijd. Het krijgen van een goede speler in FIFA kan hun sociale status in de vriendengroep verhogen.

Uit verschillende studies blijkt ook dat hoe jonger je in aanraking komt met gokken hoe groter de kans is op latere verslaving – Dit geld voor bijna alle verslavingen trouwens. Waarom jongeren gevoeliger zijn voor de gevolgen van extreem gokken heeft dus meerdere factoren. Minder impulscontrole, sociale factoren en korte termijn denken zijn dus allemaal dingen die meespelen.