Afgelopen woensdag stond in het teken van water: het was Nationale Kraanwaterdag. Tijdens deze dag wordt het drinken van water gestimuleerd, want kraanwater is gezond voor je.

De opening van Nationale Kraanwaterdag heeft plaatsgevonden in Den Haag. Onder andere de burgermeester van Den Haag benadrukt het belang van veel water drinken. 

Waterzuivering 

Dunea is een van de tien waterbedrijven in Nederland. Door de waterbedrijven hebben wij drinkwater, maar het krijgen van drinkwater is niet zo makkelijk. Het is een heel proces en hoe dat werkt, legt directeur Wim Drossaert van Dunea uit. 

In het Haagse gebied waar waterbedrijf Dunea water levert, wordt er per jaar zo´n 80 miljard liter water per jaar geproduceerd.  

“Wij scoren als een van de beste landen met ons drinkwater. Als je water drinkt bij ons proef je geen chloor en in veel andere landen wel. Dat komt door de zuivering en de manier waarop wij het drinkwater produceren. Bedrijven maken het drinkwater op een natuurlijke manier, waardoor het heel gezond is.” 

Bij Dunea wordt drinkwater níet uit het grondwater aan de kust gehaald, omdat het zout is. Wél kan het water ónder de duinen gebruikt worden, omdat dit wél zoet is. Verder wordt het water uit de Afgedamde Maas gehaald. Vervolgens wordt dit water onthard. Het water wat gepompt wordt is ‘hard’, vanwege de kalk in het water. Ontharden is het filteren van de kalk. In de laatste fase wordt het water na gezuiverd.  Daarna spreken we van drinkwater. 

Bron: ANP Hollandse Hoogte / ANP

Belang 

Dat het Nationale Kraanwaterdag was, heeft een belangrijke reden: kinderen bewust maken dat kraanwater gezond voor je is. Ons lichaam heeft kraanwater nodig. Waarom dat zo is, legt jeugdverpleegkundige Diana Capello van de GGD uit. 

Capello zegt dat water drinken belangrijk is voor het menselijk lichaam. “Wij hebben water nodig voor verschillende functies in ons lichaam, zoals om onze spieren goed te kunnen laten werken. Je kan niet zonder water. Als je geen water drinkt, ga je dood.” 

Er zijn genoeg alternatieven voor kraanwater, want in alle dranken zit water, maar Capello waarschuwt: “In veel dranken zitten suikers, die ervoor zorgen dat de dorst niet gelest wordt. Het water heeft daar dus niet de functie die het zou moeten hebben. Kraanwater daarentegen is vrij puur. Er zitten veel noodzakelijke mineralen in, die wij nodig hebben voor onze organen. Als je bijvoorbeeld cola drinkt zit er wél water in, maar ook enorm veel suiker. Dat is weer slecht voor je. Daarom is kraanwater het gezondst om te drinken.” 

Nog een reden om veel water te drinken is dat het gewoon heel erg lekker is, zegt Capello. “Ons kraanwater smaakt heel goed. Als je kraanwater uit andere landen proeft, smaakt het vaak naar chloor.” Dat het in Nederland zo lekker is, komt vooral doordat wij goede waterzuiveringsbedrijven hebben. “We hebben de juiste filters, schone leidingen en de juiste processen, dus wat dat betreft zitten wij hier in Nederland heel erg goed.” 

Gebruik  

Dat kraanwater belangrijk is voor je gezondheid weten we nu, maar iedereen in Nederland maakt ook gebruik van kraanwater. Gemiddeld gebruikt een Nederlander 119 liter kraanwater per dag. Het grootste gedeelte daarvan gebruiken wij om te douchen. Verder gebruiken wij kraanwater voor het doorspoelen van het toilet, het wassen van kleding, koken, afwassen en natuurlijk het drinken ervan. 

Bron: Drinkwaterplatform Demi Jenner

Duurzaamheid 

Duurzaamheid en het klimaat krijgt een steeds grotere rol in het leven. Het is belangrijk dat wij ons bezighouden met het klimaat en dat kan op vele manieren. Water wordt verkocht in plastic flesjes en helemaal duurzaam is dat niet. Daarom zie je steeds vaker duurzame waterflessen op de markt verschijnen. 

Join The Pipe maakt duurzame waterflessen. Tijdens het maakproces van de flessen vertelt eigenaar Geraldo Vallen waarom het belangrijk is om een duurzame waterfles te hebben.