Op 21 september kwam er een CBS rapport uit over een verdubbeling van mensen die genaturaliseerd zijn in 2020 vergeleken met 2019. Er zijn vorig jaar 49 duizend personen genaturaliseerd tot Nederlander.

Niet-Nederlanders krijgen via naturalisatie de Nederlandse nationaliteit als zij voldoen aan een aantal eisen. Twee van die eisen zijn het halen van het inburgeringsexamen en iemand moet minstens vijf jaar in Nederland wonen.

Het naturalisatietraject is ingewikkeld. Er gaan vele jaren en vele instanties aan voorbij. Deze infographic gaat van de aankomst in Nederland tot het krijgen van je Nederlandse nationaliteit.

Tom Botma

Het is een heel proces om door het naturaliseringstraject te komen. Toch is Ivan Fomin (24) uit Oekraïne eraan begonnen en is hij bijna aan het einde van het traject. Waarschijnlijk krijgt hij in februari 2022 de uitslag van de IND. Hij vertelt over hoe hij in Nederland kwam en hoe hij is begonnen met inburgeren.

Ook spreek ik met Ilse van Zwol, teamleider van Vluchtelingenwerk Noord-Nederland. Zij legt  Macouit waar die verdubbeling vandaan komt.