In het Noord-Hollandse Grootebroek op het evenement Field of Innovation worden deze week verschillende innovatieve manieren gepresenteerd om voedselverspilling tegen te gaan. Een voorbeeld hiervan is broccoli met een dunnere steel kweken. Maar is het manipuleren van natuurlijk voedsel de manier om verspilling tegen te gaan? 

Een knalrode paprika, een bloemkool die wit blijft en de perfect gevormde aardbei. Dit zijn allemaal voorbeelden van genetisch gemanipuleerd voedsel. De voornaamste reden dat natuurlijke voeding genetisch wordt aangepast, is om het voor de consument aantrekkelijker te maken. Deze ‘verbetering’ zorgt voor minder voedselverspilling.  

Nicole van Gemert is directeur bij Foodwatch, een organisatie die de voedselwereld kritisch in de gaten houdt. “Wij zijn van mening dat voedsel manipuleren niet de manier is om verspilling tegen te gaan. Het is een kwestie van natuurlijk voedsel gewoon aanvaarden.”

Er wordt wereldwijd zo’n dertig procent van alle geoogste groente en fruit verspild. Dat is volgens van Gemert erg veel. “Mensen zullen gewoon moeten accepteren dat voedsel niet perfect is. Hoe meer we onze voeding modificeren, hoe bepalender het uiterlijk van onze voeding zal zijn.”