Eén miljoen Europese burgers hebben een petitie ondertekend tegen het verdrag Energy Charter Treaty (ECT).  De initiatiefnemers, waaronder Milieudefensie en vakbond FNV, overhandigen de petitie vandaag aan de Tweede Kamer. Het verdrag zorgt ervoor dat fossiele-energiebedrijven geld kunnen claimen bij de overheid als zij verlies lijden door besluiten van de regering. Deze bedragen kunnen de overheid miljarden kosten; miljarden die volgens de initiatiefnemers beter naar de omscholing van mensen bij fossiele energiebedrijven of het tegengaan van de energiearmoede kunnen gaan.

Het ECT-verdrag is in 1998 opgezet om handelen en investeren te bevorderen na de koude oorlog. De tweedeling van West en Oost-Europa zou hiermee worden opgelost op het gebeid van energiehandel. Deze tweedeling is er niet meer en dat het verdrag volgens de initiatiefnemers gedateerd.

Miljardenclaims

Om de co2-uitstoot terug te dringen moeten Nederlandse kolencentrales uiterlijk in 2030 sluiten. Duitse energiebedrijven RWE en Uniper willen nu gecompenseerd worden voor de vroegtijdige sluiting van hun kolencentrales in de Eemshaven en op de Maasvlakte. Omdat ze verlies leiden door een besluit van de overheid, kunnen ze via de ECT het geld dat ze hebben misgelopen claimen. Volgens Willem Wiskerke, woordvoerder van Milieudefensie, is deze compensatie niet terecht omdat investeren in kolencentrales risicovol is door het klimaatakkoord dat is opgezet. “In 1992 is er voor het eerst een klimaatakkoord opgesteld, vanaf dat moment is er de kans dat als je een investering doet in fossiele brandstof, je mogelijk benadeeld wordt door het klimaatakkoord, dat hadden ze kunnen zien aankomen.”

De compensatie die de Duitse energiebedrijven van Nederland willen, loopt op tot twee miljard euro. Volgens Van Weegberg kan deze twee miljard een groot effect hebben op de energietransitie: “Twee miljard euro is een derde van wat we uitgeven aan klimaat, we moeten dit gebruiken om de energietransitie te financieren, niet om kolencentrales uit te kopen.”

Obstakels

Van Weegberg ziet moeilijkheden in het volledig uit de ECT, aangezien een meerderheid van de Europese landen het hiermee eens moet zijn. “Sommige landen zijn wel voor het ECT en dat maakt het lastig om er volledig van af te stappen”. Wiskerke ziet voordelen als Nederland uit het ECT stapt omdat Nederland in 1991 het begin heeft gelegd aan het ECT. “Gesprekken over het ECT werden gestart door kabinet Lubbers in 1991, als degene die het heeft opgezet stopt, volgen mogelijk meer landen.”