De stopzetting van de ontwikkeling van de kinderversie van Instagram is positief volgens gedragspsycholoog Mischa Coster en mediapedagoog bij Bureau Jeugd en Media Freek Zwanenberg. Coster zag het nut van de kinderapp er niet in: “De sociale druk zal zich nog steeds voortzetten. De toevoeging van ouderlijktoezicht zal daar niks in veranderen.” Zwanenberg vertelt: “Kinderen zullen eerder beginnen met het idee dat likes heel belangrijk zijn.”

Sinds maart is Instagram bezig met het ontwikkelen van een kinderapp. Hier kwam volgens NOS veel kritiek op. Mensen in zo’n 44 Amerikaanse deelstaten gaven kritiek op de gevolgen die het zou hebben op de mentale en fysieke welzijn van jongeren. De gedragspsycholoog heeft ook zo zijn twijfels bij de kinderversie van de app: “Het is bewezen dat Instagram een negatieve invloed heeft op slaap, zelfverzekerdheid en zelfbeeld van jongeren. Dat komt door het sociale aspect, waarbij je likes kan zien en checken. Het zou al veel schelen als dat uit de nieuwe versie gehaald wordt. Het ligt er dus aan wat ze precies anders gaan doen.”

Zwanenberg, mediapedagoog bij Bureau Jeugd en Media, is het daar mee eens. Daarnaast zal volgens hem de app kinderen eerder stimuleren om aan Instagram te beginnen. “De huidige platformen zijn niet voor niks voor kinderen van dertien jaar en ouder. Wij willen kinderen in de basisschoolleeftijd nog niet te veel stimuleren om zichzelf al te profileren op die platformen. En dat doe je met deze versie wel.” Hiermee wil de mediapedagoog zeggen dat kinderen eerder beginnen met het vergelijken, omdat ze eerder met de appaspecten in aanraking komen.

Ouderlijk toezicht

Het hoofd van Instagram, Adam Mosseri, liet aan NOS weten dat de app vooral bedoeld is om ouders controle te geven over de toegang die kinderen krijgen op de app. Volgens Mischa zal die toegang geen verschil gaan maken. “De schade die kinderen oplopen komt niet door de dingen die zij van hun ouders niet mogen bekijken. Het sociale mechanisme wat erin verwerkt zit is het probleem. De populariteit, de likes en de volgers hebben daar allemaal mee te maken. Als deze functies erin blijven zitten zal er niks veranderen.”

Dat is voor Freek ook het grootste probleem van de app. “Het idee van zo’n platform, dat je jezelf presenteert en daarop reacties krijgt, vind ik voor die leeftijd nog niet zo nodig. Wat mij betreft hoeft zo’n platform er dus niet te komen”