De finales van de Champions Chess Tour zijn 25 september begonnen. Het lijkt erop dat de huidige wereldkampioen, Magnus Carlsen, het laatste toernooi voor het wereldkampioenschap gaat winnen. Met een tussenstand van 23,5 – 18,5 staat hij op een ruime voorsprong op de nummer 2 in het toernooi, Wesley So. 

In de Meltwater Champions Chess Finals krijgt de winnaar een prijs van 300.000 euro toegereikt. Een prijs die al een jaar in de maak is. De tour is in november van 2020 begonnen en eindigt dit weekend. 

Carlsen is al vanaf zijn 23e leeftijd de beste van de wereld. In 2013 versloeg hij de toenmalige wereldkampioen, Viswanathan Anand. “Hij speelt op een niveau waar niemand anders op dit moment aan kan tippen”, aldus Alfred Olree. Alfred is jeugdleider bij schaakvereniging De Drie Torens. “Schaken is een beetje hetzelfde als een nieuwe taal leren. Hoe jonger je eraan begint hoe makkelijker je het leert. Magnus speelt het spelletje al vanaf zijn vierde.”  

Anish Giri is op dit moment de beste van Nederland en doet ook mee aan het toernooi. Alfred Olree: “Hij is een van de beste van de wereld en hij kan ook best aan Carlsen tippen, maar op dit moment is hij gewoon net een tikje slechter en dat heeft grote gevolgen op dit niveau.” Op de ranglijst van de internationale schaakfederatie FIDE staat Giri op de zevende plaats. “Schaken is zoveel meer dan alleen de beste zet vinden. Het is intelligentie, inzicht en gevoel.”