Dinsdag 28 september was het Nationale Koffiedag. Voor velen is koffie een dagelijks ritueel om de dag mee door te komen. Toch schuilt achter het bruine goedje een verhaal waar de meeste cafeïneliefhebbers niet bij stilstaan. Zo draagt de koffieproductie bij aan ontbossing en CO2uitstoot. Miles Buehlmann (23) en Ben Flikweert (24) proberen hier met hun bedrijf 2CanTrades, verandering in te brengen. 

Volgens het WWF is landbouw de oorzaak van 80% van de wereldwijde ontbossing. Door het afnemen van bomen wordt er minder CO2 uit de lucht geabsorbeerd. Hierdoor wordt het broeikaseffect versterkt.  Naast ontbossing kan het gebrek aan diverse gewassen schadelijk voor de natuur: ‘Op een veld staan bijvoorbeeld alleen bananenplanten. Doordat de bananen telkens geoogst worden en niet op de grond vallen, wordt de bodem helemaal aan voedingstoffen onttrokken,’ volgens Miles Beuhlmann, medeoprichter van 2CanTrades. 

Een oplossing hiervoor is agrobosbouw, hierbij verbouwt de boer in een divers bos zijn gewassen. ‘Dit is niet alleen goed voor de planten, maar ook voor de mensen. Er hoeven namelijk geen pesticides worden gebruikt, omdat het bos zichzelf gezond houdt. Deze manier van landbouw levert echter een stuk minder koffie dan ‘normale’ vormen van landbouw,’ aldus Buehlmann. Dit is voor veel bedrijven een reden om niet voor deze optie te kiezen. Veel boeren hebben de kennis of tijd niet om te beginnen aan agrobosbouw (AgForInsight.com).

Groene verantwoordelijkheid 

Hoewel er tijdens de verbouwing van 2CanTrades koffiebonen weinig tot geen CO2 vrijkomt, is transport nog een moeilijk punt. De koffie moet namelijk van Costa Rica naar Nederland worden vervoerd. Nu gebeurt dit per boot, maar dit is niet de schoonste manier. ‘Er zijn ook boten op waterstof, maar die zijn nog erg duur. Voor ons is dat op dit moment echt geen optie,’ vertelt Miles.  

Het bedrijf krijg ook geen subsidie van de Nederlandse overheid, omdat ze de koffiebonen niet in Nederland produceren. Voor 2CanTrades is produceren in Nederland geen optie, omdat koffieplanten niet kunnen groeien in dit klimaat. Toch vindt Miles dat de landbouw in het buitenland ook een zaak is van Nederland: ‘Nederlanders gaan gewoon door met koffie drinken, waar het ook vandaan komt. Doordat wij koffie, bananen en ananassen willen eten en dit steeds goedkoper willen, verbouwt Costa Rica die gewassen op een manier die niet duurzaam is. Het zou mooi zijn als we hiervoor als land verantwoordelijkheid nemen.’ 

Bekijk hier het interview met Miles en Ben: