De Inktspotprijs 2021 voor beste politieke tekening is ‘migranten’ van Kamagurka, een prent die zowel de vluchtelingen- als de coronacrisis belicht. Stichting Pers en Prent, organisator van het evenement, zet zich doormiddel van deze uitreiking in voor de vrijheid van meningsuiting in Nederland. De politiek prent is volgens hen nog steeds van groot belang.

“De jury beoordeelt een tekening op drie onderdelen: humor, inhoud en tekenkunde”, vertelt Niels Beugeling, voorzitter Pers en Prent. “Het belangrijkste aan een politieke tekening is dat de boodschap in één plaatje duidelijk moet zijn”, voegt hij hieraan toe. Beugeling benadrukt dat mensen over het algemeen gemakzuchtiger zijn geworden en minder teksten willen lezen: “Een beeld zegt niet altijd meer dan duizend woorden, maar het blijft wel beter hangen.”

De winnaars van 2019, De tralies van Trump door Gorilla. BART MAAT

Eliane Gerrits, tekenaar en deelneemster van de Inktspotprijs, denkt hier hetzelfde over: “Het klinkt misschien apolitiek, maar een politieke tekening moet lucht brengen en het leven iets leuker maken. In de politiek gebeuren er genoeg idiote dingen, die kunnen wij niet aan met enkel serieuze analyses, ik vind dat er we er grappen over moeten maken.”

Gerrits tekent al jaren, maar dit jaar voor het eerst over politiek. Over hoe ze ervoor zorgt dat een boodschap blijft hangen in een prent, heeft Gerrits nooit nagedacht geeft ze toe: “Ik ben al blij als ik een leuke tekening maak waarin ik een draai geef aan een bepaald onderwerp. Wel denk ik dat een goede grap beter blijft hangen dan een mededeling.”