De 29e van iedere september is het Wereld Hart Dag. De Hartstichting is betrokken bij de speciale dag om meer aandacht te vragen naar hart- en vaatziekten. Ook is er op dezelfde dag Dress Red Day, wat speciaal aandacht vraagt voor meer onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. De Hartstichting is sinds dit jaar niet meer betrokken bij de Dress Red Day.

Valerie Kierkels, persvoorlichter bij de Hartstichting, vertelt dat in afgelopen jaren meer aandacht is gekomen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dress Red Day was een manier, voor zowel de Hartstichting als lokale initiatieven, om de focus op vrouwelijke hart- en bloedvatenzorg te leggen. “Dit jaar kiezen we voor de algemene Wereld Hart Dag aandacht te vragen, namelijk voor mannen én vrouwen. Er zijn vele onderzoeken die aandacht besteden aan de verschillen tussen mannen en vrouwen, dus dat doel is bereikt. Nu willen we ons weer concentreren op de brede doelgroep.” 

Jort

Angela Maas, hoogleraar Medische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit, is expert op gebied van ziekten in de bloedsomloop bij vrouwen. Zij is het niet eens met de keuze van de Hartstichting om niet extra aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. “De Hartstichting gebruikt het thema wanneer het hen uitkomt: namelijk, wanneer ze weer geld nodig hebben voor allerlei onderzoek.” Volgens Maas is er nog een probleem rondom de vele onderzoeken: “Veel kennis over hart- en vaatziekten bij vrouwen wordt nog onvoldoende toegepast in de praktijk. Daar vooral zit het hete hangijzer.”

Om aandacht te vragen voor de vrouwelijke patiënt worden er lokaal evenementen georganiseerd. In Schouwburg Amstelveen wordt De Slag om het Vrouwenhart gedraaid. Het is een documentaire waarin vrouwen met hartproblemen hun verhaal vertellen dat door hartspecialisten aangelengd wordt met hun expertises. Het doel van de documentaire is tonen waarom een cultuuromslag in een door mannen gedomineerd vak nodig is. Het gaat specifiek in op wat de gevolgen van deze eenzijdige benadering kunnen zijn voor een vrouw met een hartprobleem. 

Na afloop van de documentaire volgt een nagesprek met verschillende hart- en vaatziektenexperts, waaronder cardioloog Janneke Wittekoek en hoogleraar Angela Maas. De Hartstichting heeft aankomende zaterdag een wandeling georganiseerd aan de Scheveningse kust om een gezonde levensstijl te promoten.