Sinds 2019 loopt het aantal mensen dat beveiligd moet worden op. Nu wordt ook Mark Rutte, na enige weerstand, extra beveiligd nadat er signalen zijn dat hij mogelijk doelwit is van een aanslag of ontvoering. Rutte heeft extra persoonsbeveiliging gekregen, maar hoe werkt persoonsbeveiliging eigenlijk?

Koba Metreveli is de eigenaar van Secret Security Service. Zij bieden verschillende beveiligingsdiensten aan, waaronder persoonsbeveiliging. Metreveli geeft aan dat persoonsbeveiliging maatwerk is. Dat betekent dat er geen houvast is van hoe de bescherming eruit ziet. “De beveiliging is afhankelijk van de persoon die beschermd wordt”, zegt Metreveli, “Op basis van de situatie maken wij een risicoanalyse. Aan de hand daarvan adviseer ik de opdrachtgever over de nodigde beveiliging om de persoon in kwestie veilig te stellen. Daarna spreken we concreet af wat voor beveiliging er komt.”

Soort beveiliging

Metreveli zegt dat hoe de beveiliging van een persoon eruit ziet, afhankelijk is van de persoon die beschermd moet worden. Hij geeft daarbij aan dat er soms gekozen wordt voor zichtbare bewaking (beveiligers in uniform), maar in andere situaties ook kan worden besloten voor onopvallende bewaking (beveiligers in burgerkleding). “Er kan gekozen worden voor opvallende bewaking als de persoon een signaal wil afgeven naar buiten dat er een beveiliger bij is. Anderen weten dan van een afstand al dat je niet zo makkelijk in de buurt kan komen. Onopvallende bewaking zie je vaak in situaties waarbij er geen directe dreiging is naar een persoon, maar waarvan het wel belangrijk is dat iemand beschermt wordt”, zegt Metreveli.

Bovendien verschilt de duur van de beveiliging ook per persoon. Soms is er toezicht nodig voor een evenement dat een paar uur duurt. Het kan ook zijn dat er langer bescherming nodig is, zoals bij zware beveiliging. “Dan wordt iemand 24 uur per dag beveiligd. Dat betekent dat er altijd minimaal één beveiliger bij de persoon aanwezig is, waar diegene ook heengaat. Als de beveiligde gaat slapen, zijn wij in het huis aanwezig”, vertelt Metreveli.

Iemand bewaken is niet alleen bij de persoon in de buurt te zijn. Metreveli zegt dat het inschatten van situaties een belangrijke taak van een persoonsbeveiliger is. “Je bent een goede persoonsbeveiliger als je in een vroeg stadium kunt inschatten wie er een gevaar vormt en wat een onveilige situatie is. Op die manier kan je beter de risico’s van situaties inschatten en op tijd handelen.”