Na de vulkaanuitbarsting op La Palma vorige week is het Spaanse eiland 10 hectare groter geworden. Het is de eerste eruptie in een halve eeuw tijd. Er vielen geen slachtoffers. Er zijn meer dan 800 gebouwen beschadigd, waaronder vooral woningen. De lava die vrijkwam door het barsten is gestold in zee, waardoor er een nieuw schiereiland ontstaan is. 

Het nieuwe schiereiland is in kaart gebracht door het Spaanse onderzoeksinstituut Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC). Het eiland is ongeveer 500 meter breed en kenmerkt hoogteverschillen. Vanaf La Palma lijkt het schiereiland op een soort lagergelegen eiland. Het gehele eiland La Palma zelf is ongeveer 42 bij 24 kilometer lang. 

Rob Govers is hoogleraar seismologie en geodynamica aan de Universiteit van Utrecht en volgt de ontwikkelingen van het eiland op met veel interesse vanuit Nederland. ”Het komt vaker voor dat er een schiereiland ontstaat nadat er een vulkaanuitbarsting plaatsgevonden heeft. De uitbarsting op La Palma lijkt erg op de uitbarsting van de vulkaan Surtsey op IJsland in 1963.” Govers vertelt dat het gehele eiland La Palma is ontstaan door een vulkaanuitbarsting in zee. ”De grond die ontstaat door deze uitbarstingen is zeer vruchtbaar en je ziet vaak na één week al dat er planten gaan groeien. Dit heeft echter wel te maken met de plaatselijke neerslag.”