De KNVB wil dat er meer maatregelen tegen matchfixing komen. Die maatregelen moeten zorgen voor een betere communicatie tussen voetbalbonden, politie en het OM, ook op internationaal niveau. In de Tweede Kamer worden die extra maatregelen sinds maandag besproken.

 Het voornaamste doel van de KNVB is om het voetbal betrouwbaar te houden. Toch vinden criminelen steeds nieuwe manieren om hun invloed binnen het voetbal te vergroten. “Spelers en speelsters worden via social media benaderd door online gokkers om wedstrijden te fixen”, meldt persvoorlichter Daan Schippers van de KNVB.

Dat er nu pas extra maatregelen komen, heeft te maken met het opengaan van de onlinekansspelmarkt in Nederland. Vanaf 1 oktober is online gokken legaal. Dat is een slechte ontwikkeling voor de bestrijding van matchfixing. Deze wet zorgt er namelijk voor dat signalen van matchfixing niet met sportbonden gedeeld mogen worden. Daarom is het volgens de KNVB belangrijk dat matchfixing strafbaar wordt, de informatie-uitwisseling wordt aangescherpt en er meer opsporingscapaciteit beschikbaar komt. Anders wordt het voor criminelen makkelijker om wedstrijden te fixen en er mee weg te komen. “We moeten nu investeren in de bestrijding van matchfixing”, vertelt Schippers. “Anders komt de rekening volledig bij de sport te liggen, met alle maatschappelijk gevolgen vandien.”

Problemen al lang aan de gang

Hoogleraar Sport en Recht Marjan Olfers voerde het laatste onderzoek naar matchfixing uit in Nederland in 2013. Daaruit bleek dat 27 procent van de ondervraagde sporters aangaf dat matchfixing wel eens in hun directe omgeving was voorgekomen. Van die sporters was 4 procent zelf een keer benaderd om wedstrijden te fixen. Matchfixing is dus al lang een probleem in de voetbalwereld, maar in al die jaren is er nog nooit een matchfixingzaak voor de rechter gekomen. Ook gaat het in de communicatie vaak mis tussen sportbonden. In de zaak van toenmalig-Willem II speler Ibrahim Kargbo, die werd beschuldigd van matchfixing, was er al in 2012 informatie bekend bij de Finse sportbond, waar hij toen speelde. Die informatie kwam pas in 2015 bij de KNVB terecht. Daarom moet die informatie-uitwisseling beter,  volgens Schippers. “Betere samenwerking tussen bonden, politie, OM en overheid, nationaal en internationaal, komt de bestrijding van matchfixing ten goede”, zegt hij.

Online gokken

De KNVB is van mening dat een wedje leggen op een voetbalwedstrijd moet kunnen. Sterker nog, TOTO (online gokplatform), was in 1957 een initiatief van de KNVB. Vandaag de dag gaat ons partnership echt veel verder dan alleen een commercieel partnership”, vertelt Schippers. ,,We slaan de handen nadrukkelijk ineen om op deze belangrijke maatschappelijke thema’s het verschil te maken, zoals transparantie en informatie-uitwisseling, responsible gaming, bescherming van spelers en spel, bestrijding van matchfixing en het voorkomen van belangenverstrengeling.”

Ondanks de goede bedoelingen, die er al jaren zijn, is matchfixing dus nog steeds een groot probleem. De Nederlandse loterij zou graag meer informatie willen delen over eventuele matchfixingincidenten, maar geeft aan dat daar de wetgeving voor moet worden aangepast. Marjan Olfers laat tegenover de Trouw weten dat we eerst moeten bepalen wanneer er sprake is van matchfixing, omdat daar nog geen onderzoek naar is gedaan. Wel vindt ze het belangrijk dat die nieuwe maatregelen er komen. “Als matchfixing de overhand krijgt in de sport, dan hebben we geen sport meer. Alleen nog maar show.” Of matchfixing daadwerkelijk strafbaar wordt in Nederland, moet de aankomende weken gaan blijken.