De rechter heeft besloten dat het veganistische restaurant Waku Waku in Utrecht gesloten blijft. Het restaurant wilde de verplichte coronacheck niet naleven en moest daarom haar deuren sluiten van de gemeente Utrecht. Het restaurant spande een kort geding aan en de rechtszaak was vanochtend.

Waku Waku ziet het weigeren van klanten die geen QR-code hebben als discriminatie. Dit is volgens hen niet waar zij voor staan. “Wij hebben werknemers die wel en niet gevaccineerd zijn. Daarom kunnen wij het niet over ons hart verkrijgen om mensen op basis van een QR-code te weigeren en dus te discrimineren”, zegt eigenaar Floris Beukers van het restaurant. Dit is een van de redenen waarom Waku Waku de coronacheck niet wil controleren.

Volgens advocaat Petra Schilder Spel van het restaurant is er geen sprake geweest van direct en acuut gevaar voor de volksgezondheid. “De tafelindeling binnen in het restaurant is nog steeds ingedeeld als voorheen: alle tafels staan nog uit elkaar zoals bij de anderhalvemetersamenleving werd geëist”, zegt de advocaat. Mede om die reden vindt Waku Waku dat ze de QR-code niet hoeven te controleren.

Vertegenwoordiger mevrouw Wiersma van de burgermeester ziet de coronacheck niet als discriminatie. “De regel geldt voor ons allemaal en is ook voor iedereen gelijk. Die regel is nu niet gehandhaafd en daarom heeft de gemeente Waku Waku gesloten.”

Beukers vertelt dat ze niet hadden verwacht dat de zaak zo groot behandeld zou worden en dat de sluiting van hun restaurant zo zou leven in de maatschappij. “Dit is niet wat wij willen. Wij willen ons restaurant behouden en ons eten kunnen blijven serveren.”

De afgelopen dagen zijn er protesten geweest voor het restaurant. Voor een impressie, klik op deze link:

Protesten voor restaurant Waku Waku: ‘Vroeger een Jodenster, nu een QR-code’