Schrijfster en relatiepsycholoog Sofie Rondags is van mening dat non-monogamie niet bij de brede Nederlandse cultuur past. Dat vertelde ze naar aanleiding van het open huwelijk van Jada Smith en Will Smith. In een interview met het magazine GQ vertelde acteur Will Smith dat een open huwelijk ze best bevalt. “We hebben elkaar vertrouwen en vrijheid gegeven, met het idee dat iedereen zijn eigen weg moet vinden.” 

In Nederland is polygamie verboden. Men kan hier niet met meerdere mensen trouwen, maar je ziet dat non-monogamie (het hebben van meerdere relaties) wel in ons land leeft. Zo zijn er meerdere relatiebureaus en is het in de LGTBQ-community geen taboe. “Je ziet over de hele wereld dat open relaties voorkomen, in het ene land wat meer dan het andere”, vertelt Sofie Rondags. Of de mens van oorsprong non-monogaam is, dat weet Sofie zo net nog niet. “Daar zijn de meningen erg over verdeeld. Met meerdere mensen een relatie aangaan is veel lastiger dan een relatie met één vast persoon. Iedereen heeft wensen en behoeftes en dat betekent dat er veel afgestemd moet worden. Dit is tussen twee mensen al lastig, laat staan als er meerdere mensen bij komen kijken. Als je moeite hebt om te communiceren is een open relatie niks voor jou. Het is niet makkelijk.”

non-monogamie en de nederlandse cultuur

Ruim een op de vier Nederlanders heeft volgens onderzoek van Henk Noord (2005) wel eens seks met een ander. Zo luidt het laatste onderzoek in Nederland naar overspel. Zestien jaar later zijn we wel wat veranderd. Vrouwen zijn tegenwoordig financieel minder afhankelijk van de man, dus kunnen vaker hun eigen weg gaan. We kijken constant naar anderen door middel van sociale media, waardoor we steeds meer willen hebben.

Heeft de gemiddelde Nederlander door de jaren heen meer behoefte gekregen aan meerdere relaties? “Ik woon in Amsterdam en hier staat vrijheid erg op de voorgrond”, meent Sofie. “Je ziet dat het hier sociaal geaccepteerd is om je eigen gang te gaan. Ik denk dat non-monogamie niet past bij Nederland in zijn algemeen, omdat de Nederlandse cultuur te breed is. Op veel plekken in ons land lijkt het nog in de kinderschoenen te staan. Maar hier in de randstand voel je de sfeer: ‘vrijheid is blijheid’ wel erg goed”. Sofie benoemt dat ze open relaties ook onder jongeren in haar praktijk ziet.