De komende maand is het Black Achievement Month. De hele maand wordt er ingezoomd op black achievers. Op het programma staan theatervoorstellingen, dansen, debatten, workshops en exposities die talenten laten zien van Nederlanders met Afrikaanse roots. Elten Kiene is spoken word-artiest, presentator en organisator. Hij geeft op 1 oktober een workshop aan jongeren over spoken word in Vlissingen.  

‘Deze maand heeft te maken met kijken waar we staan en hoe ver we het hebben geschopt. Het gaat om achievement. Er is nog steeds poor thinking, dat zwart nog steeds gelijk staat aan minder. Het gaat om wat er bereikt is, zodat je je kan optrekken aan wat goed is.’ Zegt Elten Kiene, duidelijk geïnspireerd door het onderwerp.  

Na een vol programma met eten en een rondleiding door het Maritiem MuZEEum in het centrum van Vlissingen, organiseert hij een workshop waar hij jongeren teksten leert schrijven voor spoken word. ‘Ik wil een voorbeeld zijn voor mensen. Ik ga niet een andere rol spelen vandaag, ik ga gewoon mezelf zijn.‘ Aan het einde van de avond mogen jongeren hun tekst presenteren. In totaal duurt de hele avond vier uur, vanaf 17:00.  

Kiene vertelt dat de Black Achievement Month voor iedereen is. ‘Het is niet alleen voor zwarte of witte mensen. Het gaat om positiviteit, om ruimte te maken voor gesprek. Het gaat niet om wat we vroeger niet wisten, het gaat om wat we nu weten.’ 

John Leerdam is directeur van de organisatie van Black Achievement Month. Net uit de repetities voor de opening vertelt hij drie redenen voor de oprichting ervan, zes jaar geleden: ‘Er moest meer aandacht komen voor het slavernijverleden, ook op scholen. Er moest een slavernijmuseum komen en ten slotte moest er meer vertegenwoordiging komen, in dit geval in de vorm van een festival zoals Black History Month.’  

Die vertegenwoordiging is er zeker. Tijdens deze maand zijn er onder anderen zwarte kunstenaars, activisten, onderzoekers, dansers, acteurs en componisten te zien die allemaal prestaties en voorstellingen laten zien die, volgens het programma, anders misschien nooit voor een breed publiek te zien zouden zijn.  

Elten Kiene concludeert: ‘Het gaat er niet om de vinger te wijzen, maar om je plaats in te nemen en een voorbeeld te zijn voor anderen.’