Acteurs zijn vaker de dupe door aanbieden films op streamingdiensten

Scarlett Johansson heeft samen met Disney een schikking getroffen over de rechtszaak die zij aanspande wegens contractbreuk. Volgens de actrice had zij in haar contract voor haar rol in de Marvel-film Black Widow, vastgelegd dat de film eerst in de bioscopen te zien zou zijn. Toen Disney vervolgens de film direct aanbood op de streamingservice Disney+ maakte Johansson bezwaar.

Beide partijen geven aan dat zij blij zijn dat ze tot een overeenkomst zijn gekomen. In een persbericht van het ANP reageert Johansson: “Ik ben blij dat Disney en ik ons geschil hebben weten op te lossen. Ik ben ontzettend trots op het werk dat we gedurende de afgelopen jaren hebben gedaan en heb genoten van mijn creatieve samenwerking met het team.” De details van de schikking zijn niet bekend.

Nederland
Problemen zoals dit komen steeds vaker voor, zo ook in Nederland. Acteurs en filmmakers verdienen wel geld als films worden uitgebracht en uitgezonden op televisie. Maar als hun film op een streamingdienst beschikbaar is en populair wordt, krijgen zij daar niet extra voor betaald. Dit komt door verouderde wetgeving die nog niet is afgestemd op de enorme groei van diverse streamingdiensten zoals Netflix en Disney+.

De Nederlandse wetgeving hierover staat in de auteurswet, deze is ingevoerd in 2015. Afgelopen najaar (2020) is geëvalueerd of de wet daadwerkelijk effect heeft gehad. Toen is besloten dat deze verbeterd kan worden. De verantwoordelijke hiervoor is demissionair minister Sander Dekker (VVD. De woordvoerder van de minister, Arnoud de Boer, voegt toe: “De evaluatie is afgelopen najaar afgerond en in reactie hierop heeft minister dekker een brief aan de Tweede Kamer geschreven, met daarin dat hij overweegt de wet te wijzigen.” Het nieuwe wetsvoorstel hiervoor is momenteel in de maak. Ondanks dat de auteurswet wordt gewijzigd, verandert er voor de acteurs en filmmakers voorlopig nog niks.