Stenen, kasseien en veel afvallers. Dit zijn een aantal ingrediënten van de Parijs-Roubaix wielerwedstrijd. Zaterdag 2 oktober staat deze op de planning voor het vrouwenpeloton, die voor het eerst mee mag doen sinds het ontstaan van deze wedstrijd in 1896. Emma Boogaard is één van de 130 vrouwen die zal wielrennen op deze dag. 

De Parijs-Roubaix is een eendaagse wielerwedstrijd die in het Noorden van Frankrijk wordt gehouden en staat ook wel bekend als ‘De hel van het Noorden’. Dit komt doordat een groot deel van het parcours uit kasseien bestaat, wat onwijs zwaar is om er overheen te fietsen. De verwachtingen van Emma Boogaard (20), renster bij het team Coop – Hightex Products uit Noorwegen, sluiten hier perfect bij aan. “Chaos, valpartijen, mechanische problemen, modder, wind, regen, blaren op de handen en veel afzien.” Emma is in april ingestroomd bij de profs en rijdt nu haar eerste seizoen op het hoogste niveau. 

“Ik vind het onwijs gaaf dat er eindelijk een vrouweneditie is. Dit is de uitdaging der uitdagingen en een monument. Dit was altijd al zo bij de mannen, maar nu geldt het ook voor de vrouwen. Eindelijk krijgen wij dezelfde kans.” Toch wordt het de vrouwen niet makkelijk gemaakt op hun eerste keer. De mannen en vrouwen rijden namelijk niet hetzelfde parcours. “Wij hebben in verhouding veel meer kasseienkilometers dan de mannen. Zij rijden een vijfde deel van hun wedstrijd over de gevreesde stroken en wij een derde.” Ook zou het zeker zo kunnen zijn dat er maar weinig vrouwen over de finish zullen komen. Ondanks dit, heeft Emma er zin in. “Ik ben op dit moment heel nerveus. Toch kijk ik er heel erg naar uit. Zaterdag gaat een speciale dag zijn voor het vrouwenwielrennen en ik mag er deel van uitmaken. Je hebt maar één kans op een eerste keer.”