Heel het Stratumseind in Eindhoven staat donderdagavond vol met feestende, zingende en dansende studenten die niks willen missen. Het is de eerste studentenavond na een lange periode van dichte kroegen. FOMO is op zo’n avond als deze een groot begrip in de feeststraat. Een Eindhovense student zegt: ‘’Ik moest hierbij zijn. Er gebeuren altijd leuke dingen op donderdag studentenavond.’’ 

 

De biertap kan blijven stromen en de shotjes worden achterovergeslagen alsof het niks is. Je ziet duidelijk dat het studentenavond is. De Eindhovense studente Fabienne van Rooij is vanavond op Stratumseind te vinden omdat ze afgelopen zaterdag, toen de kroegen voor de eerste keer weer open mochten, ook al niet is geweest. Toen moest ze werken tot laat. Ze voelt zich daarom, op deze donderdagavond, eigenlijk wel verplicht om te komen. Van Rooij verteld waarom ze vandaag wel in de kroeg staat: ‘’Ik weet niet of je het FOMO kan noemen, maar ik ben wel graag bij zo’n eerste studentenavond na een lange tijd, ja. Wie weet gebeuren er leuke dingen.’’   

Nikki Vermeer

(Een student die shotjes doet in de Miller Time in Eindhoven)

FOMO

Fear of missing out is de afgelopen jaren een steeds groter begrip geworden verteld psychologe Ellen Klerks. Ze denkt dat door sociale media, FOMO veel sneller kan worden aangewakkerd. ‘’Vroeger kon je wel bedenken wat iemand anders aan het doen was, maar nu kun je het veel meer volgen. Hierdoor kun je zelf veel sneller denken van ‘oh nee ik mis iets of was ik hier maar bij’. Aan de andere kant kun je ook sneller bij jezelf denken dat andere mensen je misschien wel saai vinden omdat je ergens niet bij bent.’’ 

Loading...

Loading…

Coronatijd

Wat Klerks zegt over sociale media is ook terug te zien op het Stratumseind. Tijdens het zingen van echt meezingers zoals Dakterras, Unwritten en Het is een nacht, maakt iedereen filmpjes van zichzelf of van de kroeg. Deze plaatsen ze daarna op sociale media. Mensen die dit thuis zien kunnen hierdoor last krijgen van FOMO.   

Een andere feestganger op de studentenavond, Lisa Piepenbrock, geeft toe dat ze ook last heeft van FOMO. ‘’Het is al veel minder dan voor corona, want toen was er elke week een feest en was het een routine om elke week op stap te gaan.’’ Tijdens corona kon je niet op stap en zag de zaterdagavond er heel anders uit dan voorheen. ”Nu het allemaal weer mag moet ik zeggen dat ik me toch een beetje verplicht voel om weer op stap te gaan. Dit komt omdat jongeren zo lang niks hebben kunnen doen. Mensen verwachten nu misschien wel dat je nu veel op stap gaat.’’ Na dit gezegd te hebben kijkt ze blij verrast op dat het lied ‘All I want for christmas’ opkomt en begint hard mee te zingen.   

Ellen Klerks sluit zich aan bij Lisa over FOMO tijdens corona. Ze denkt dat het gevoel van FOMO veel minder vaak voorkwam tijdens de coronatijd. Ellen legt uit als je dus nu ineens last krijgt van FOMO je gevoel ineens van 0 naar 100 gaat.   

Nikki Vermeer

(Foto volle Silent Disco in Eindhoven)

 Op Stratumseind gaat het feest nog even door en hoe later, hoe drukker het wordt. Om twaalf uur ‘s nachts moeten de kroegen dicht en zingt iedereen buiten nog even door. Student Ruben Hegger zegt, nadat hij zijn laatste biertje nog even snel opdrinkt, dat hij blij is dat hij naar stratum is gekomen deze avond. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fear of missing out is de afgelopen jaren een steeds groter begrip is geworden verteld psychologe Ellen Klerks. Ze denkt dat door sociale media FOMO veel sneller kan worden aangewakkerd. ‘’Vroeger kon je wel bedenken wat iemand anders aan het doen was, maar nu kun je het veel meer volgen. Hierdoor kun je zelf veel sneller denken van ‘oh nee ik mis iets of was ik hier maar bij’. Aan de andere kant kun je ook sneller bij jezelf denken dat andere mensen je misschien wel saai vinden omdat je ergens niet bij bent.’’