Er is een landelijk tekort aan badmeesters. Zo meldde AD afgelopen dinsdag dat in Eindhoven recreatief zwemmen niet meer mogelijk is en aquasportief lessen worden stilgelegd. Er is behoefte aan meer personeel en de werkdruk stijgt. “Bij alle vier de baden staan vacatures open.”

“Het grootste tekort zit hem in de zweminstructeurs en toezichthouders”,  vertelt Yvonne. Ze is opleider bij de Nationale Beroepsopleiding voor Zwemonderwijs (NBZ) in Oirschot. Begin november gaan daar de nieuwe opleidingen weer van start. Zij ziet van dichtbij hoe dit probleem speelt. “Vroeger schreven particulieren zichzelf in, maar nu nemen de baden de kosten van de cursisten op zich, om personeel te behouden. Dat komt in de laatste jaren steeds meer voor.”

Werkdruk

De werkgever van Anouk Vrijens (37) bezit vier zwembaden en bij alle vier staan er vacatures open. Zelf is ze allround medewerkster bij een van die baden in Zuid-Limburg. Ze heeft hiernaast ook een eigen bedrijf, maar door de toenemende werkdruk moet ze die werkzaamheden aan de kant zetten.
Haar werkgever bezit vier zwembaden en bij alle baden staan er vacatures open. “Bij ons worden er gelukkig nog geen lessen stilgelegd”, vertelt Vrijens. “Maar voor de zomervakantie is een collega gestopt en daar is nog steeds niemand voor in de plaats gekomen. Het personeel wat er nu nog werkt, moet veel uren draaien om dit op te vangen. Ik heb zelf een contract voor twintig uur, maar ik werk nu 30 à 35 uur per week. Als er iemand uitvalt, moeten we groepen afzeggen”, voegt ze toe.


Ondanks de drukte, vindt Vrijens haar werk nog steeds leuk. “Vooral het zwemles geven aan kinderen. Het is mooi om ze te zien groeien. In het begin zie je ze bang binnenkomen, maar na een paar weken zie je dat ze steeds meer durven en uiteindelijk hun diploma halen. In de de tussentijd veel overwonnen”, zegt ze. 

Oorzaken

Er zijn meerdere oorzaken voor dit probleem. Volgens Vrijens is het lastig om vervangend personeel te vinden, omdat iemand bevoegd moet zijn voor zowel het geven van zwemles, maar ook de ouderen les kan geven. “Daar komt nog bij dat je altijd moet werken wanneer andere mensen vrij hebben”, zegt Vrijens. Op de NBZ ziet Yvonne nog een andere oorzaak: “Het is een leuke branche, mensen blijven vaak hangen tot hun pensionering en daardoor zien wij nu een grote uitstroom, maar een kleinere instroom.”

Zoektocht naar oplossingen

Een oplossing moet het zwembad volgens Vrijens zelf regelen. “De opleidingen worden wel gepromoot”, vertelt de medewerkster. “Ze worden hier niet door de gemeente vergoed, maar door de werkgever. Het is geen goedkope opleiding, want het kost rond de 1500 euro. Ik denk dat het mee zal helpen als er vanuit de gemeente subsidie komt om personeel op te leiden.” Het magazine van de Zwembadbranche spreekt met Hanan Yagoubi, vakbondsbestuurder bij de FNV. Zij spreekt ook over een geldkwestie. Volgens haar moeten de salarissen omhoog. Daarnaast pleit zij voor betere arbeidsomstandigheden.


Jongere mensen in het werkveld

De Zwembadbranche buigt zich over de vraag of studenten wel genoeg worden geënthousiasmeerd. “Als ik kijk naar zwembaden in de buurt, komt er weinig nieuw jeugdig personeel bij om zwemles te geven. Daar valt winst te behalen. In de zomerperiode hebben we wel altijd jeugd werkzaam als toezichthouder en in de winkel”, merkt Vrijens op. Het zwembad waar zij werkt, zoekt ook actief naar werknemers uit de jongere doelgroep, maar zonder resultaat. “We zetten de vacatures ook uit bij onder anderen Fontys Sporthogeschool, maar naast dat iemand over een bevoegdheid dient te beschikken, speelt het salaris ook mee. Als je meer verdient met een bijbaan in bijvoorbeeld de horeca, is de keuze snel gemaakt.”

Bij de NBZ ziet Yvonne dezelfde trend: “Misschien weten veel jongeren niet van het bestaan van de parttime opleiding af. Als je deze opleiding bijvoorbeeld in november start, ben je in juni gecertificeerd en kun je meteen aan de slag, zeker door de krapte.”


De meest recente editie van het magazine van de Zwembadbranche, die op 29 september uit is gekomen, vestigt de aandacht op dit onderwerp. Zij hebben een enquête uitgezet binnen de branche. De bevindingen zijn hieronder te zien: