Ben je nog niet gevaccineerd? Dan moet je vanaf vandaag betalen voor je coronatest als je op reis gaat. Maar volgens het RIVM heeft 16% van de bevolking nog geen vaccinatie gehad en dat zou betekenen dat zij extra moeten betalen om op reis te kunnen. Zou dit betekenen dat er minder mensen op reis gaan en dus de omzet van luchtvaartmaatschappijen daalt?

Denise Nuij, 01-10-2021

“Eigenlijk hebben deze testen geen invloed gehad op de keuze van de reizigers. De mensen zijn voornamelijk blij dat ze mogen gaan en hebben het er wel voor over om te betalen voor een coronatest”, aldus Gijs Vrenken, communicatiemanager bij Eindhoven Airport. In tegenstelling tot de verwachtingen gaan er juist wel veel mensen op reis. Voornamelijk in het najaar zijn de aantallen vergeleken met afgelopen jaren gestegen en vergeleken met vorig jaar verdubbeld. “Mensen zijn al een aantal maanden bezig om hun reis in het najaar te boeken. Dit doen ze al zo vroeg in de hoop dat andere landen dan ook hun maatregelen hebben versoepeld.”

De coronatesten hebben geen negatieve effecten op de reismotieven, maar of dit zo blijft is de vraag. “Het is pas vanaf vandaag afgeschaft dus we kunnen nog niet zeggen hoe de reizigers het ervaren en of ze hiermee eens zijn. Maar uiteindelijk is het overheidsbeleid, dus we moeten ons er toch aan houden”, zegt Vrenken.

Ontwerp van Denise Nuij