Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer mensen doorwerken na de pensioenleeftijd (65 jaar). Ook bij het Openluchtmuseum in Arnhem zijn veel oudere vrijwilligers aan het werk. Op de tram die door het museum rijdt, werken vooral mensen die gepensioneerd zijn. Hoe is het om door te werken na je pensioenleeftijd? 

Diederik Menting coördineert 110 vrijwilligers die de trams zeven dagen per week laten rijden. Het grootste deel van de groep is boven de pensioenleeftijd. De vrijwilligers krijgen een vrijwilligersvergoeding, maar dat is niet de grootste motivatie volgens Menting: “Het is een hele hechte club. Iedereen is gelijk in het team ongeacht je vroegere werkzaamheden. Het komt allemaal bij elkaar in dit team.” 

Voor het team melden zich vaak ouderen aan, omdat die simpelweg meer tijd hebben volgens Menting. Het is daarom belangrijk om te kijken of iemand geschikt is: “Om als vrijwilliger aan de slag te mogen gaan, moet diegene eerst een Arbokeuring ondergaan. Ook is er een leeftijdsgrens tot 77 jaar voor het rijden van de trams. Daarna mogen de vrijwilligers eventueel als gastheer in de remise, waar de trams staan, aan het werk.” 

Als coördinator heeft Menting ook een sociale functie: “We hebben ook veel gesprekken met mensen over wat er speelt in hun leven. Als ik later met pensioen ben, zal ik dit zeker ook willen.” 

Bekijk hier het interview met Rob Cannegieter (75), die al 11 jaar lang op de tram staat als conducteur: