Het aantal hoptelers in Nederland is de afgelopen jaren fors gestegen. Volgens de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur is dit een logisch gevolg van de toenemende populariteit van craftbeer, oftewel: bier dat gebrouwen wordt op ambachtelijke wijze. Maarten Manders, eigenaar van Brouwerij Holevoort verbouwt ook al jaren zijn eigen hop.

“Ik had een stukje grond en de markt voor speciaalbier was groeiende dus ik dacht: ik ga daar hop telen”, legt Maarten uit. “Inmiddels hebben we een eigen brouwerij en zijn we ook bezig met ons eigen bier brouwen.” De brouwerij in Bakel is een van de 45 boerenbedrijven in Nederland waar nu hop, het belangrijkste bestandsdeel van bier, verbouwd wordt. Volgens Maarten is dit nog maar het begin: “Als je kijkt naar de professionalisering staat Nederland op dat gebied nog in de kinderschoentjes, of in de kleuterschoentjes zelfs.”

Arbeidsintensief

In Nederland is de hopteelt niet altijd kleinschalig geweest. Voor de 19e eeuw was het verbouwen van hop nog enorm in trek: “Veel boeren gooiden de bladeren er toen alleen ook bij om het aantal kilo’s te verhogen. De kwaliteit werd daardoor minder”, legt de Bakelse brouwer uit. Maar vooral qua prijzen kunnen Nederlandse boeren nog steeds moeilijk concurreren met buitenlandse leveranciers: “Hop is een enorm arbeidsintensief gewas, dus als je het efficiënt wilt verbouwen worden de arbeidskosten hoog”, zegt Maarten. “Daarnaast moet je ook een hoop apparatuur hebben om te kunnen concurreren met grote landen.”

Meer hop

Toch blijft de productie van Nederlands hop stijgen. Maarten geeft daar twee redenen voor: “Ten eerste heeft de temperatuursverandering in Nederland ervoor gezorgd dat we nu een iets fijner klimaat voor hop hebben”, begint hij. Daarnaast is de groeiende nichemarkt van ambachtelijk speciaalbier volgens Maarten ook een reden: “De hop die wij verbouwen gebruiken wij vooral voor karaktervolle bieren. Naar mijn mening komt onze hop zo het beste tot zijn recht.” Het eerste bier dat Brouwerij Holevoort uitbracht was dan ook een karaktervolle, hoppige tripel. 

Ook grotere brouwerijen beginnen onderhand interesse te tonen in het gebruik van Nederlands hop: “Bedrijven als Jopen en Hertog Jan willen er ook wel mee brouwen, maar de hoeveelheden die geproduceerd worden liggen nog niet hoog genoeg”, zegt Maarten. Hij is echter ook blij met het bier waar zijn hop nu tot verwerkt wordt: “Het mooie hieraan is dat je je eigen grondstoffen hebt: we verbouwen onze eigen gersten, ons eigen hop en gebruiken ons eigen water. Dan krijgt je bier toch een uniek karakter.”