Door: Tycho van Dorsselaer en Fabrice Leclaire

Uit onderzoek van het CBS is gebleken dat in de afgelopen tien jaar het aantal varkensboeren in Nederland gehalveerd is. Linda Janssen, voorzitter Productenorganisatie Varkenshouderij, vertelt dat veel boeren zijn gestopt door onder andere het tekort aan opvolgers.
‘’Veel bedrijven zijn ook gestopt vanwege het te lage financiële resultaat’’.

Negatieve publiciteit

‘’Negatieve framing leidt ertoe dat minder jongeren kiezen voor een beroep in de varkenshouderij. Ook zorgt die framing ervoor dat varkenshouders eerder de knoop doorhakken om te stoppen’’, aldus de voorzitter. Varkensboer Ad Duijnhoven bevestigt dat veel boeren het lastig vinden dat ze vaak negatief in het nieuws komen. ‘’Als je altijd de slechterik bent, wat overigens niet terecht is, voelt dat toch niet fijn aan’’.

Overheidsbeleid

‘’In 2018 heeft de overheid samen met ons en andere belangenbehartigers afspraken gemaakt voor verduurzaming van de varkenshouderij, dat plan wordt nu uitgevoerd’’, volgens Janssen. De voorzitter laat weten dat deze afspraken zijn gemaakt zodat de boeren investeringen kunnen doen voor de langere termijn. Maar volgens haar heeft de overheid er een handje van om iedere keer weer nieuwe regels te bedenken.
‘’Daar kan een ondernemer niet op investeren’’.

Ondanks al deze moeilijkheden wil Ad Duijnhoven nog lang niet stoppen met boeren. “Al heel mijn leven lang zijn varkens mijn passie en gelukkig ook die van mijn zoon, dus met de opvolging komt het wel goed!’’

infographic-var_56064838