Youtube kanaal Tour de Tietema besloot aan het einde van de zomer van 2020 om een wielerserie te maken tijdens de Giro D’Italia, onder de naam Giro Di Tietema. Een serie die ze nu bij de laatste drie van de Televizier-ster ‘beste online serie’ heeft gebracht.

Het Youtube Kanaal Tour de Tietema is sinds 2019 actief. Naast oprichter Bas Tietema bestaat het trio presentatoren ook nog uit Josse Wester en Devin van der Wiel. De presentatoren zijn niet zomaar op de fiets gestapt in Zuid-Italië. In eind augustus reden zij namelijk ook al een eigen versie van de Ronde Van Vlaanderen. Een videoserie waarin de drie onder leiding van oud-jeugdwielrenner Bas Tietema zich binnen vijftig dagen klaarstoomde voor de wielerklassieker van België. Bas had op dat moment al een wielerachtergrond, maar Josse en Devin hadden nog nooit een meter op een professionele fiets gezeten. Na vijftig dagen reden zij, met succes, hun eigen Ronde Van Vlaanderen. “De Ronde Van Vlaanderen was een daverend succes, en toen zijn we eigenlijk blijven trainen en fietsen, ook omdat we het gewoon leuk vonden”, vertelt Tietema.

Giro Di Tietema
Aan het begin van de Giro D’Italia dagen de mannen zich uit om een nieuw avontuur te ondernemen: van Sicilië naar Amsterdam fietsen in de tijd dat de professionals over de hele wedstrijd deden. De regels waren simpel: de mannen mogen fietsen terwijl het peloton (de wielrenners in de Giro) ook fietst, waarbij de Giro Di Tietema begint op het startpunt van de Italiaanse wegwedstrijd, en finisht in Amsterdam. Een tocht van ruim tweeduizend kilometer in 21 dagen. Tietema: “Met name Devin heeft ontzettend afgezien. Hij begon de serie met een blessure en heeft het nog bijzonder lang volgehouden. Helaas moest hij 300 kilometer voor Amsterdam afstappen. Hoe dan ook was dit een fantastische prestatie voor hem.”

De serie werd een groot succes voor het relatief kleine Youtube kanaal. In de serie, die slechts zes afleveringen had, werden bijna 1.15 miljoen weergaven gehaald. Een topprestatie voor een kanaal met iets meer dan honderdduizend volgers. En toen volgde er aan het begin van dit jaar, als kers op de taart, een nominatie voor de Televizier-ster voor de beste online serie.