Oualid S. (23), een van de mannen die vorig jaar een poging tot overval deed op Fred van Leer (45), kreeg vandaag drie jaar celstraf opgelegd. De straf valt lager uit dan geëist door de officier van justitie. S. moet een jaar minder lang de cel in. 

S. wordt verdacht van vijf strafbare feiten:Poging tot afpersing, twee bedreigingen, heling en vuurwapenbezit. Vijf strafbare feiten klinkt misschien als veel, maar volgens strafrechtadvocaat Marie-José Beukers isvier jaar celstraf, wat ook is geëist door de officier van justitie, toch wel een logische eis. ‘‘Van belang is dat de feiten zich rondom dezelfde situatie afspelen. Dat is hier het geval. Er moet sprake zijn van samenloop voor een aantal feiten en niet op verschillende data.’’ Toch heeft de rechter er vandaag voor gekozen om maar liefst een jaar van de eis af te trekken. Dit kan volgens Beukers verklaard worden door zijn leeftijd. 

Op 18 november 2020 kreeg Fred twee zogenaamde Post-NL bezorgers aan de deur. Zij bleken in plaats van bezorgers, overvallers te zijn. Na de mislukte overval wordt tijdens het onderzoek DNA van S. gevonden op een achtergebleven schoen en op de scooter waarmee de verdachten naar het huis zijn gereden. Toch claimde S. in de rechtszaak van 22 september dat hij er niks mee te maken heeft. Voor de komende drie jaar zal S. in ieder geval achter de tralies verdwijnen.