Er is meer belangstelling voor maagverkleiningen. Wim Pleunis, woordvoerder van het ETZ Tilburg, vertelt dat dit zo is sinds in het nieuws is gekomen dat er een relatie is tussen extreem overgewicht en de ernst van het verloop van Corona. 

 

8050 mensen meldden zich tussen september 2020 en september 2021 aan bij de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) voor een obesitasbehandeling. Hieronder valt ook de maagverkleining. Dit is maar liefst een stijging van 15% in tegenstelling tot het jaar ervoor, meldt het ANP. 

 

      Ook bij het ETZ Tilburg is er een stijging te zien in de aanvragen naar een maagverkleining sinds de coronatijd. Pleunis verteld: ‘’Mensen met overgewicht willen ernstig verloop van de ziekte voorkomen en denken hierbij aan een maagverkleining. Dit is een goede oplossing om relatief snel gewicht kwijt te raken, maar wat mensen zich vaak niet realiseren is dat een maagverkleining slechts een hulpmiddel is.’’ Aan zo’n operatie gaat een heel traject vooraf. Het gaat namelijk ook over een gedragsverandering en aanpassing van de leefstijl.  

 

Een mogelijkheid om de langere wachtrij sneller te verwerken dan normaal zit er niet in volgens Pleunis: ‘’We moeten duizenden operatie-uren inhalen. Dat zal op basis van urgentie gaan en via een verdeling tussen de specialismen.’’ De mensen die in de wachtrij staan voor een maagverkleining zullen dus wellicht nog lang moeten wachten.