Rotterdam stopt met Black Friday. In plaats hiervan wordt er in het centrum van de stad een vijfdaags koopjesfestijn georganiseerd om de drukte te kunnen verspreiden.

 

Black Friday wordt, nadat het over is komen waaien vanuit de Verenigde Staten, al sinds 2017 gevierd in de stad. “Rotterdam loopt altijd een beetje voorop wat Black Friday betreft. We hebben het als eerste in Nederland georganiseerd, dus we willen het nu ook als eerste op een andere manier gaan doen”. Dat vertelt Dominique van Elsacker, de directeur van Urban Department Store Rotterdam, een samenwerkende partij tussen winkels in het centrum van Rotterdam.

Dit jaar organiseert de stad dus de Five Days Deals. Van Elsacker: “We hopen hier ook een beetje die druk van de vrijdag af te halen. Er zijn heel veel winkels die bereid zijn om de acties meerdere dagen aan te houden. Je merkt dat de grote drukte op vrijdag leidt tot negatieve aandacht, daarom willen wij het anders doen.”

 

Door de coronapandemie was het afgelopen anderhalf jaar zwaar voor winkeliers. Van Elsacker hoopt daarom dat veel mensen hun spullen in de stad komen kopen. “De vooruitzichten, als je kijkt hoe het herstel gaat, zijn wel goed. Black Friday is een heel erg belangrijk verkoopmoment. Zeker nu want het was niet heel prettig afgelopen anderhalf jaar.”