Er is vrijwel niets bekend over de impact van de virusremmer tegen corona in Nederland. Dat zeggen de Nederlandse gezondheidsorganisaties RIVM en Federatie Medische Specialisten. De vraag naar de pil is alleen nog in Thailand aanwezig: het land wil 200.000 behandelingen kopen. 

 

De virusremmer halveert de kans op ernstige ziekte na besmetting van het coronavirus. Een behandeling van de coronapil van de Amerikaanse farmaceut Merck betekent vijf dagen lang twee pillen per dag slikken. De pil werkt actief tegen de meest voorkomende COVID-19-varianten. De virusremmer creëert afwijkingen in de vermenigvuldigende ziekteverwekkers. Hierdoor zwakt de verspreiding van het virus af, aldus Merck. Dit geneesmiddel kan dus betekenen dat er minder beperkingen komen omdat de risicogroepen nog beter beschermd worden. Het probleem: Nederland heeft nog geen plan voor het inkopen van de virusremmer. 

 

Voorlopig nog geen coronapil. 

Het is niet bekend of het medicijn binnenkort naar Nederland komt. Een woordvoerder Harald Wychgel van het RIVM zegt dat ze geen afwegingen maken totdat er meer onderzoek naar gedaan is. Dat onderzoek wordt in Nederland door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gedaan. Normaal gesproken duurt het ruim tien jaar voordat een geneesmiddel volledig onderzocht is—inclusief alle mogelijke bijwerkingen. Echter is de pil nu al hebben beter. 

Bijwerkingen onduidelijk

Wachten op resultaten is ook een probleem voor medisch journalist Lennard Bonapart. Hoewel de coronapil in het nieuws komt, lukt het Lennard nog niet om erover te schrijven. “We weten er nog helemaal niets over. Omdat het geneesmiddel zo snel op de markt komt, zijn de bijwerkingen nog niet duidelijk.” 

Nieuwe maatregelen

Dansen met Janssen: dit veroorzaakte de piek in coronabesmettingen afgelopen zomer. In de week van 18 juli raakten er gemiddeld tienduizend mensen besmet, aldus RIVM. Sinds de piek in juli nam het aantal besmettingen af—tot nu. Al vier dagen op rij stijgt het aantal besmettingen. Als de besmettingen blijft toenemen zou het kunnen dat de overheid met nieuwe maatregelen komt. Wellicht kan de coronapil nieuwe restricties vanuit de overheid voorkomen, zodat je alsnog blijft dansen met Janssen of chillen met coronapillen.