Tropische oorden Seychellen, Dominica en Anguilla staan niet langer op de zwarte lijst van belastingparadijzen. De ministers van Financiën van de EU hebben de lijst aangepast, tijdens de tweejaarlijkse aanpassing van de lijst.

Voorheen stonden er twaalf landen op de lijst, maar deze drie oorden zijn geschrapt omdat zij zeggen te willen beteren door belastinghervormingen door te voeren. Ze komen nu op de zogenoemde grijze lijst, waar onder andere Barbados, Thailand en Turkije op staan. De grijze lijst is voor landen die beloven te beteren, maar dit nog waar moeten maken. Australië, de Malediven en Swaziland stonden ook op deze lijst, maar zij hebben de vereiste belastinghervormingen doorgevoerd en staan dus niet meer op de grijze lijst.

Oxfam Novib pleit al langer voor een aanscherping van de lijst. Jules van Os, persvoorlichter bij Oxfam Novib laat weten het niet eens te zijn met de inkorting van de lijst. Hij vindt dat de lijst juist groter moet worden. “Alle belastingparadijzen moeten op die lijst, waaronder ook landen binnen de EU. Weg met al die belastingparadijzen.”

Eind 2017 is de lijst in het leven geroepen en twee keer per jaar wordt de lijst bijgewerkt. Landen en gebieden buiten de EU waar weinig of geen belasting wordt gevraagd komen in aanmerking.

De Britse Maagdeneilanden zijn al langer van de lijst af. Daar bevindt zich de brievenbusfirma waar Wopke Hoekstra in investeerde.