De 40-jarige vrouwen van nu werken meer dan 40-jarige vrouwen in de jaren 90, blijkt uit een analyse van het CBS. Het statistiekbureau maakte een vergelijking tussen vrouwen die zijn geboren in de tweede helft van de jaren 50 tot en met de tweede helft van de jaren 70. Het valt vooral op dat het aantal vrouwen dat zelf niet werkzaam is maar waarvan de partner wel werkzaam is, is gehalveerd.

Vrouwen van 40 jaar maken steeds vaker deel uit van een koppel waarvan beide partners betaald werk hebben. Van de jongste generatie, geboren in de tweede helft van de jaren zeventig, was 60 procent deel van een werkend paar. De combinatie voltijdbaan en grote deeltijdbaan komt het meest voor.

Vroeger was het vaak de norm dat vrouwen stopte met werken na een huwelijk. Ook werden vrouwen regelmatig ontslagen na het krijgen van hun eerste kind. Een deel van die vrouwen is daarna nooit meer gaan werken. Tegenwoordig gebeurt dit nog maar weinig, wel kiest een deel ervoor minder uren te maken.

Loading...

Loading…