Meerdere organisaties, waaronder vrouwenorganisaties, en ruim 7.000 mede-eisers pleiten voor gratis anticonceptie voor Nederlanders. Niet iedereen kan namelijk anticonceptie betalen en daar zijn de organisaties en mede-eisers het niet mee eens. Daarom vindt vandaag een rechtszaak plaats tegen de overheid.

Sinds 2011 is anticonceptie uit het basispakket gehaald omdat het niet als medisch noodzakelijk werd gezien. Een later verzoek in de Tweede Kamer om de anticonceptiepil in het basispakket te laten opnemen, werd afgewezen. Volgens de coalitiepartijen kost de pil meestal minder dan vijftig euro per jaar en dat vinden zij een aanvaardbaar bedrag. Dokters van de Wereld is een goed doel dat zich inzet voor het universele recht op zorg en met name voor mensen die hiervan uitgesloten worden, zoals kwetsbare groepen. Het goede doel is mede-aanklager van de rechtszaak die vandaag zal plaatsvinden. Perswoordvoerder Niels de Heij van Dokters van de Wereld vindt dat anticonceptie voor iedereen gelijk zou moeten zijn, ongeacht of mensen hier geld voor hebben.

Hoeveel de anticonceptiemiddelen kosten, is hieronder te zien. De prijzen zijn omgerekend naar één jaar. Bij bijvoorbeeld het hormoonspiraal moet je in een keer 150 euro betalen, maar je doet hier dan wel vijf jaar mee. Die kosten berekent naar één jaar, zie je hieronder terug.

Geen anticonceptie kunnen kopen

De Heij hoopt dat alle anticonceptiemiddelen voor vrouwen gratis worden. Eerder heeft Dokters van de Wereld een onderzoek gedaan naar anticonceptie en geldzaken. “Wij wilden een beeld hebben van het aantal vrouwen dat geen geld heeft voor voorbehoedsmiddelen. Uiteindelijk bleek dat 8% van de Nederlandse vrouwen in de afgelopen 10 jaar wel eens geen anticonceptie heeft gekocht wegens geldgebrek”, zegt De Heij. “Een rijke vrouw heeft er geld voor, maar een arme vrouw heeft dat niet. Dit zorgt voor financiële ongelijkheden en dat is niet hoe het zou moeten zijn.”

De Heij voegt toe dat kwetsbare vrouwen, voor wie anticonceptie heel belangrijk is, hier vaak geen geld voor hebben. “Vrouwen die bijvoorbeeld illegaal in Nederland zijn en op straat leven, hebben een hogere kans om slachtoffer te worden van seksueel geweld. Om zichzelf te beschermen tegen ongewild zwangerschap, zijn voorbehoedsmiddelen voor hen van groot belang. Dit is helaas de groep die vaak geen geld heeft voor anticonceptie.”

Een aantal vrouwen die geen geld heeft voor anticonceptie, hebben eerder al een gratis spiraal gekregen van het goede doel. “Dit is niet hoe het in Nederland hoort te gaan. Het kan niet zo zijn dat een goed doel voorbehoedsmiddelen aan vrouwen moet geven.” De Heij voegt daaraan toe: “Daarom zou iedere vrouw recht moeten hebben op het juiste anticonceptiemiddel door ze allemaal en voor iedereen te vergoeden.”

Hoe de rechtszaak van vandaag is verlopen en wat de uitspraak hiervan is, is hieronder te lezen.

Vrouwen kunnen gratis pil voorlopig op hun buik schrijven