Er zijn steeds meer starters en ZZP’ers in de zorg, meldt de Kamer van Koophandel. Het gaat om een aantal van bijna 2700 in de gezondheidszorg vorige maand, op jaarbasis een toename met 45%. Tegelijk blijft er krapte op de arbeidsmarkt in de zorg.  De toename van starters lost de problemen op de arbeidsmarkt niet op, volgens Gabrielle Peereboom, projectleider bij Utrechtzorg.  

Gabrielle Peereboom vertelt dat ZZP’ers de arbeidsmarkt binnen de zorg weinig zullen veranderen. Utrechtzorg ondersteunt en biedt vacatures aan, aan mensen die werken of willen werken in de zorg. “Mensen worden ouder en daardoor zijn er meer nieuwe mensen nodig. Tegelijk komen er nieuwe mensen die beginnen als ZZP’er en willen proeven van de vrijheid. Die ZZP’ers gaan dan bij een organisatie aan de slag en profiteren van de flexibiliteit die het biedt. Op een gegeven moment blijven ze wel bij een organisatie hangen, waar ze dan toch een contract tekenen.” 

Bij Jarabee, een bedrijf die jongeren helpt bij complexe vraagstukken die de ontwikkeling van de jongeren in de weg staan, merkt Ellen Brok een probleem met de ZZP’ers. Ze is medewerkster bij de afdeling personeel en organisatie van het bedrijf. “Jongeren die bij ons komen hebben complexe problemen en die moeten wij stabiliteit bieden. ZZP’ers bieden dat niet. Bovendien zijn ZZP’ers voor ons te duur.” 

De oplossing met de problemen op de arbeidsmarkt heeft Peereboom niet. “Had ik de oplossing maar. We moeten een nieuwe manier vinden om te werven. Geld zal een kleine impuls geven, maar zodra medewerkers dat gewend zijn is dat ook weer weg. Het gaat waarschijnlijk toch om erkenning, maar dat is bij de meeste sectoren zo.”