De coronapas blijft van kracht. Dat is woensdagochtend besloten door de rechter in Den Haag. Eigenaar van café Taverne in Tilburg, Jurgen Schlangen, is het er niet mee eens dat het kort geding van vandaag is afgewezen.  

 

 

De Bredase advocaat Bart Maes heeft een kort geding verloren tegen de staat over het afschaffen van het coronatoegangsbewijs. In zijn betoog noemde hij het controleren op QR-codes onwettig, strafbaar en discriminerend. Zo denkt Schlangen er ook over. Bij Taverne controleren ze niet op QR-codes. Schlangen vindt het discriminerend. ‘’Wij doen niet aan controleren. Er zijn denk ik meer horeca die dit ook niet doen, maar zij komen er niet voor uit. Iemand moet zijn kop uitsteken. Dat zijn wij.’’ 

 

De rechter vindt daarentegen dat de staat wel op een begrijpelijke wijze heeft uitgelegd waarom deze coronamaatregel nog noodzakelijk is. De overheid vertelt dat het loslaten van de anderhalvemetersamenleving kan zorgen voor meer besmettingen. Door dan gebruik te maken van een coronatoegangsbewijs zou het aantal besmettingen verminderd kunnen worden.  

 

Schlangen is het niet mee eens met de staat: ‘’Er is niet eens een kosten-batenanalyse gemaakt, want daarmee zou de grondslag als sneeuw voor de zon verdwijnen. Op deze manier heb je geen kans om zo’n kort geding te winnen.’’ Volgens de horeca-eigenaar zijn rechters in een situatie zoals deze allemaal partijdig en durven zij niet tegen de staat in te gaan. Voor nu zal het coronatoegangsbewijs van kracht blijven, maar aan de deur van Taverne hoef je je telefoon niet uit je zak te halen.