Daniel Craig heeft aangekondigd te stoppen met het vertolken van de rol als James Bond. Vrijwel direct daarna begonnen fans met het roepen van acteurs en actrices die zij geschikt vinden. De meningen lopen erg uiteen, maar volgens kenners zijn er een aantal eisen waar de nieuwe 007 aan moet voldoen.

Het is nog geen week geleden sinds Daniel Craig afscheid nam van de rol als James Bond in ‘No Time To Die’, maar het internet staat al bomvol met speculaties over de nieuwe Bond.

De rol van agent 007 is een rol die zowel gevreesd als geliefd is onder filmspelers. Reden hiervoor is dat het je carrière kan maken, of kraken.

Daniël Craig

Volgens kenners één van de beste acteurs die de rol van James Bond op zich heeft genomen. Bas Gemmink, journalist bij de NOS en James Bond-kenner, vertelt dat ‘No Time To Die’ een waardig afscheid is voor Craig. “In het begin had iedereen zijn twijfels over hem, maar met ‘Casino Royale’, de eerste film waar Daniël Craig de rol van James Bond vertoonde. Daarentegen liet hij gelijk zien dat de producent de juiste keuze had gemaakt. Met de 25e en meest recente film heeft het publiek op de juiste manier afscheid kunnen nemen van Daniel Craig als 007.” 

Jasper Hertog, James Bond-kenner en eigenaar van Bondblog.nl, legt uit dat Craig zijn versie van James Bond neerzette als een meer serieus persoon. Hij hoopt dat de makers bij de volgende James Bond film weer teruggaan naar de goede oude tijd; de jaren 60 waarin Sean Connery de rol vertolkte. “Zeker in de vrij sobere tijden waar we nu in leven hebben we een Bond nodig die de juiste hoeveelheid humor met zich meebrengt. Als we weer een nors persoon zoals Craig krijgen als 007, zal het een serieuze film worden, waar vooral de focus ligt op actie en niet de charme en geestigheid. Dat zou ik erg jammer vinden. Hopelijk wordt de nieuwe James Bond een meer fris en humoristisch type, zoals Roger Moore.”


Jane Bond

Één van de discussies die rondom de nieuwe James Bond afspeelt is of de volgende persoon die de rol gaat vertolken, wellicht een vrouw moet zijn. Hertog laat weten dat de producer van James Bond, Barbara Broccoli, deze discussie tot een einde heeft gebracht. “Zowel zij als Craig hebben zich erover uitgesproken dat er veel beter een nieuwe rol voor een vrouw kan worden geschreven, in plaats van zo’n iconisch karakter te veranderen in een dame” vertelt Hartog. De kans lijkt dus klein dat dit zal gebeuren.

Shaken, not stirred

Maar wat is dan de perfecte mix voor een frisse en charismatische James Bond? Volgens Gemmink moet de James Bond-franchise een jonge filmacteur aannemen die nog jaren meekan. “Het oude stereotype is James Bond als een blanke Britse man is. Dit is tegenwoordig natuurlijk niet meer van toepassing. Iedereen kan het spelen, zolang hij maar zijn eigen draai eraan geeft.”

Meerdere namen hebben de ronde gedaan, maar als Gemmink een voorkeur moet uitspreken, geeft hij die toch aan Regé-Jean Page. “Hij is een goed uitziende kerel die nog tientallen jaren meekan als 007. Ik denk dat hij een eigen draai aan de rol kan geven die zorgt voor een charmante, maar toch stoere James Bond.

Hartog durft het echt niet te zeggen; “Ik kan mijn voorkeur wel uitspreken, maar je zal altijd weer zien dat de rol dan weer naar iemand anders gaat. Ik hoop vooral dat ze een charmante, jonge acteur casten. Een die een nostalgisch gevoel kan brengen aan de rol.” Wie de nieuwe James Bond gaat worden is nog niet te zeggen. De casting begint op zijn vroegst in 2022.