Matchfixing in de tenniswereld komt regelmatig voor, dat blijkt uit een uitspraak van een jonge Nederlandse proftennisser aan de NOS afgelopen week. In de NOS-podcast Gefixt waar de tennisser te gast was gaf hij aan dat zeker tien internationale proftennissers, waaronder vier Nederlanders, regelmatig wedstrijden ‘fixen’. Het zou het meeste voorkomen in de subtop van de tenniswereld.

In de subtop en dus de lagere kringen van de professionele tennissport wordt weinig verdiend aan wedstrijden terwijl er wel veel kosten zijn om mee te doen aan wedstrijden. Er zijn verschillende factoren waardoor een sporter kan overgaan tot matchfixing. Sportpsycholoog Pleun van Ginneken, licht toe: “Tennissers ervaren vaak een hoge prestatiedruk en daarnaast is tennis een dure sport. Zo moet je onder andere een trainer huren en zelf de vliegtickets en hotelkosten betalen als je naar een internationale wedstrijd toe gaat. Als je dan zeker bent van een geldbedrag dan is dat een verleidelijke optie.”

Volgens Van Ginneken heb je twee soorten sporters: taakgerichte- en resultaatgerichte sporters. “De taakgerichte sporter heeft niet als enige doel om te winnen maar wil zichzelf ook elke keer verbeteren. Met die instelling ben je minder gevoelig voor een matchfixingaanbod want je prioriteit ligt niet bij de hoofdprijs. Hier tegenover staat de resultaatgerichte sporter die als belangrijkste doel heeft wedstrijden winnen. Als hij bij een wedstrijd weet dat er een grote kans is dat hij gaat verliezen, is de verleiding groter om met matchfixing toch nog zekerheid te hebben van een prijs.”