Scheve blikken in het restaurant of nog erger: helemaal niet naar binnen mogen vanwege je viervoeter.  1 op de 5 mensen met een hulphond worden  geweigerd in openbare gelegenheden. Dit blijkt uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) en Hulphond Nederland. Het weigeren van de honden is per wet verboden, maar het gebeurt dus toch.

Volgens Arianne le Duc van Hulphond Nederland raken mensen hun bewegingsvrijheid kwijt als ze geweigerd worden. “Als mensen hun hond niet mogen meenemen, zijn ze hun vrijheid kwijt. Iedere keer dat iemand geweigerd wordt, is een keer te veel.”

Het geweigerd worden komt voor alle drie bekend voor. “Ik word zeer regelmatig negatief aangesproken”, zegt Mindy. “Dan krijg ik vaak nog wat opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd.” De opmerking: “mevrouw, honden mogen hier niet binnen”, kan Mindy wel dromen. “Dat voelt voor mij niet fijn.” Volgens Sylvana wordt ze meestal geweigerd bij eetgelegenheden en hotels. “Het is erg vervelend en vooral jammer dat het nog zo vaak gebeurt. Sinds 2016 is het namelijk wettelijk verplicht om hulphonden toe te laten.” Ook Erica geeft aan vaak geweigerd te worden bij restaurants. “Zelfs als het koud is en regent, word je soms naar buiten gestuurd. Dat is gewoon erg jammer.”

In een hoekje gezet

“Ik word soms in een hoekje gezet of mag de hond niet meenemen naar het buffet”, zegt Mindy. “Het voelt hierdoor alsof je een belasting bent. Je ziet bepaalde blikken en hoort gesmoes op de achtergrond. Ik voel me dan niet welkom.’’ Mindy vindt het eigenlijk een soort discriminatie: “Ik zou niet spontaan met een groepje ergens naartoe gaan. Dan wil ik me toch van te voren ergens aanmelden. Eigenlijk hoort dit niet.’’ Ook Erica wordt wel eens achterin gezet in een restaurant. “Dan mag je na uitleg over de hulphond uiteindelijk naar binnen, maar word je nog steeds een beetje buitengesloten.” Sommige mensen gaan volgens Sylvana echt door het lint. “Dan word je letterlijk buiten gezet. Ik heb weleens de politie gebeld omdat ik op zo’n agressieve manier geweigerd werd. Uiteindelijk waren mijn hond en ik toch wel weer welkom.”

Nep-hulphonden

‘’Hulphonden worden vaak geweigerd omdat mensen de wet niet kennen’’, geeft Le Duc aan. ‘’Gewone honden mogen restaurants bijvoorbeeld niet binnen, maar hulphonden wel. Zaken zijn meestal bang voor hygiëne of negatieve meningen van klanten.” Volgens Sylvana doen mensen tegenwoordig net alsof ze een hulphond hebben. “Hondeneigenaren nemen dan hun ‘normale’ hond met nagemaakte hulphond-emblemen mee naar winkels of restaurants. Zo kunnen ze profiteren van de privileges die een hulphond met zich meebrengt. Deze mensen verpesten het voor mensen zoals ik, die wel afhankelijk zijn van een hulphond.”

#EenHulphondIsWelkom

Via sociale media laat KNGF Geleidehonden weten samen met Hulphond Nederland een campagne te zijn gestart tegen het weigeren van een hulphond in een openbare gelegenheid. Deze actie heeft volgens Le Duc een duidelijk doel: “We proberen awareness te creëren en het gedrag aan de deur aan te passen. Daarnaast willen we ervoor zorgen dat mensen op de hoogte zijn van het feit dat een hulphond niet geweigerd mag worden. Checken mag altijd, maar weigeren niet.”

Ook Erica is blij met de actie: “Zonder mijn hond ben ik niks, dat moet bij mensen door gaan dringen.” Sylvana en Mindy geven aan dat informeren ook vaak werkt om ergens binnen te komen. “Als ik het belang van een hulphond uitleg aan iemand die mij eerst geweigerd heeft, is de reactie vaak heel begripvol”, zeggen Sylvana en Mindy. “Mensen weten gewoon niet hoe enorm belangrijk een hulphond voor mij is.”