Pau Gasol (41) heeft bekend gemaakt zijn carrière te beëindigen. De twee meter lange basketballer wordt als beste Spaanse basketballer aller tijden gezien. Na 23 jaar vindt hij het genoeg geweest en heeft hij besloten te stoppen. Maar wat volgt na zo een succesvolle sportcarrière?

Met zijn Spaanse team FC Barcelona heeft hij drie olympische medailles gewonnen. Na de start van zijn carrière bezorgde hij zijn team de eerste landstitel in zeven jaar. Daarna is hij twee keer kampioen geworden bij de Los Angeles Lakers, daar speelde van hij van 2008 tot 2014.

Carrière na topsport
Topsporters gaan over het algemeen jong met pensioen, gemiddeld rond hun dertigste. Dit betekent dat zij na hun sportloopbaan vaak nog een andere carrière starten. Uit een vragenlijst van Topsportklimaatmeting (2019) blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden het moeilijk vindt nieuwe doelen te vinden in het leven. TeamNL@work (onderdeel van TeamNL) helpt Nederlandse (ex-)topsporters met het zoeken naar werk en een nieuwe passie in het leven.

Woordvoerster namens TeamNL@work, Marjolein Miltenburg licht toe: “Tijdens de sportcarrière van de topsporter wordt al gekeken naar waar interesses en mogelijkheden liggen voor na de topsport.” Zo wil de organisatie voorkomen dat topsporters na het beëindigen van hun carrière vallen in het zogenoemde ‘zwarte gat’, waarin ze geen nieuwe carrière kunnen vinden. Miltenburg vervolgt: “Tot nu toe hebben wij alle sporters die zich bij TeamNL hebben gemeld, kunnen ondersteunen in hun behoefte. Dus bijvoorbeeld een baan die past binnen hun studie of interesses.” Of basketballer Gasol nog toekomstige carrièreplannen heeft is niet duidelijk.