Na meer dan zes maanden wachten zijn vandaag de inhoudelijke gesprekken gestart tussen VVD, D66, CDA en de ChristenUnie. In de persconferentie van vanochtend spreken informateur Johan Remkes (VVD) en Wouter Koolmees (D66) van een ‘experiment’. Er moet een regeerprogramma komen en ze willen dat PvdA en GroenLinks gaan samenwerken met de coalitiepartijen.

Vorige week donderdag spraken de vier beoogde coalitiepartijen van een ‘doorbraak’. Er kan na meer dan zes maanden wachten worden begonnen met gesprekken over de inhoud. Bij de persconferentie werd er gesproken over een dun regeerakkoord en een regeerprogramma. “De vier partijen gaan nu spreken over het regeerakkoord. Dat akkoord vertelt op hoofdlijnen wat ze met Nederland willen. Daarna gaan ze door met de ‘poppetjes’ dus welke partij welke portefeuille krijgt. De bewindspersonen die worden gekozen gaan daarna nog een keer met elkaar samenzitten en zij komen uiteindelijk tot een regeerprogramma dat ze aan de Tweede Kamer presenteren”, vertelt Thomas van Groningen, politiek verslaggever van BNR Nieuwsradio.

PvdA en GroenLinks zaten eerder in de formatie nog aan tafel. Maar nu gaan ze de oppositie in. De informateurs willen wel dat zij constructief samenwerken met het nieuwe kabinet. “Achter de schermen hoor je dat deze partijen er niet op zitten te wachten. Ze worden geen onderdeel van het kabinet. Ze mogen niet meepraten, maar ze worden wel benaderd voor steun. Voor de buitenwereld lijkt het alsof ze erbij horen maar dat is niet het geval”, legt Van Groningen uit.

Een nieuw kabinet met dezelfde partijen
Met dezelfde partijen aan tafel is het de komende tijd de vraag of er iets gaat veranderen in Den Haag. “Dit is dé vraag van deze formatie. Die vraag wordt de komende tijd beantwoord”, zegt Van Groningen.