Uitvaartkisten en ovens in crematoria moeten steeds groter worden door het stijgende aantal Nederlanders met overgewicht. De coronacrisis heeft hierin een rol gespeeld, weet grafkistenmaker Henk de Vries van uitvaartbenodigdhedenleverancier De Nieuwe Wilg.

De Vries vertelt dat met name in de begin periode van corona er meer grotere kisten ‘de deur uitgingen’. ‘’Het waren vaak mensen met zwaarlijvigheid die door het virus ademhalingsproblemen kregen en daardoor zijn overleden’’, aldus de Vries. ‘’Hierdoor kon bij sommige mensen ook meer vocht achterblijven in het lichaam, waardoor de kisten groter moesten zijn.’’

Algemeen directeur van het bedrijf Marjolijn Nieuwkoop vertelt in de video dat de afgelopen jaren al vaker de kistmaten verbreed zijn. Ze hoopt dat de buitenmaatse kisten niet de norm worden voor de jongeren van nu.