Een jaar geleden overleed één van ‘s werelds bekendste gitaristen, Eddie Van Halen. De Amerikaans-Nederlandse artiest is bekend van zijn band Van Halen. Met nummers als Jump, Why Can’t This Be Love en Runnin’ With The Devil veroverde hij miljoenen rockharten. Ook is hij bekend van de wereldberoemde gitaarsolo in Michael Jackson’s Beat it.

(1) Eddie Van Halen – Beat It solo Live with Michael Jackson – YouTube

Van Halen overleed op 6 oktober 2020 aan keelkanker na een lang ziekbed. Hij wordt gezien als een inspirerende en innovatieve gitarist, mede door de ‘Two Hand Tapping’ techniek. Hierbij wordt de hals van de gitaar met twee handen bespeeld.

(1) How Eddie Van Halen Invented Tapping – YouTube (Vanaf 0.56)

Sinds zijn overlijden is het aantal noteringen van Eddie Van Halen in de NPO Radio 2 Top2000 verdubbeld ten op zichte van 2019. Vorig jaar stonden naast de liedjes Jump (290), Runnin’ With The Devil (318) en Why Can’t This Be Love (1064) óók PANAMA (1472), HOT FOR TEACHER (1713) en You Really Got Me (1874) in ‘de lijst der lijsten’.

(1) VAN HALEN – JUMP (LIVE) – 04/02/2015 – YouTube