Wybren van Haga krijgt zijn LinkedIn pagina weer terug. Dit heeft de rechtbank van Noord-Holland vanmiddag besloten. LinkedIn verwijderde het account van de politicus afgelopen jaar twee keer, hij zou namelijk desinformatie hebben verspreid. Dit mag niet volgens de algemene voorwaarden van het medium. “Hij mag misschien wel terug op LinkedIn, maar Haga heeft zich nog steeds aan de spelregels te houden”, vindt Jan van Vegchel, advocaat in mediarecht.

De algemene voorwaarden zijn spelregels die vaak onderschat worden. Slechts dertig procent van de consumenten leest de algemene voorwaarden en dat kan achteraf vervelend zijn. Zo ook in het geval van Haga.

Algemene voorwaarden

“Op het moment dat je LinkedIn gebruikt moet je je aan de spelregels houden”, vindt van Vegchel. Het lijkt best simpel. Maar VPNGids.nl berekende dat je per app ongeveer 25 minuten kwijt bent aan het lezen van de algemene voorwaarden, en daar haken veel mensen al snel op af.

Van Haga heeft nu zijn account terug, maar niet iedereen heeft het geld om een rechtszaak aan te spannen. Al helemaal niet tegen zo’n machtig bedrijf als LinkedIn.

Mondood

“Sociale media gebruiken voelt tegenwoordig als een recht. Alsof wij het recht hebben om ons op een bepaald platform te bevinden en alsof we het recht hebben om daar altijd onze mening op te verkondigen. Maar dat recht hebben we niet”, aldus van Vegchel. Sociale mediabedrijven hebben in de tegenwoordige tijd veel macht. Als je geen Facebook of LinkedIn-pagina hebt kan het voelen alsof je carrièrekansen misloopt. Als je geen Instagram-account hebt zouden mensen je kunnen vergeten.Had Van Haga zijn LinkedIn-pagina niet terug gekregen, stond hij dan 1-0 achter op zijn politieke collega’s?

De negen eerder verwijderde berichten van Wybren van Haga plaatst LinkedIn niet terug, maar daar neemt Haga genoegen mee. “Een overwinning voor het vrije woord, een overwinning voor de democratie waarin volksvertegenwoordigers moeten kunnen zeggen wat ze vinden”, reageerde Haga op de uitspraak.