Anticonceptie wordt niet gratis. Dat heeft de rechter in Den Haag besloten. Organisaties Bureau Clara Wichmann en Een Zaak Voor Iedereen hebben een rechtszaak aangespannen, omdat zij vinden dat iedereen recht heeft op toegang tot anticonceptie.

Bureau Clara Wichmann en Een Zaak Voor Iedereen hebben op basis van artikel 1 uit de grondwet de rechtszaak aangespannen. Zij vinden het discriminerend dat vrouwen en andere mensen met een baarmoeder moeten betalen voor anticonceptie. De rechter heeft besloten dat dit niet zo is omdat zowel mannen als vrouwen geen recht hebben op gratis anticonceptie. Volgens de Staat is er daarom geen sprake van discriminatie. Dat blijkt uit een artikel van de NOS.

“De toegang tot anticonceptie moet geregeld worden door de Staat, maar deze is nu niet non-discriminatoir, waardoor niet iedereen toegang heeft tot anticonceptie.”, aldus Femke Zeven, algemeen manager van Bureau Clara Wichmann. “Dit probleem moet worden opgelost, en structureel, niet meer als politieke speelbal.”

Bureau Clara Wichmann pleit al langer voor gratis anticonceptie. Zeven: “Dit begon al bij de Dolle Mina’s in de jaren ’70. Helaas moeten wij de strijd nu weer oppakken. Het heen en weer gaan van de politiek tussen wel of niet vergoeden moet nu klaar zijn, het is tijd voor een structurele oplossing.”

Anticonceptie voor iedereen