Een tweejarige associate degree-opleiding zal studenten sneller op de arbeidsmarkt zetten bij sectoren met personeelstekort. De AD-opleiding heeft zes procent meer aanmeldingen ten opzichte van vorig jaar, aldus Vereniging Hogescholen.

Voor twee soorten studenten is een AD-studie ideaal. Dat zegt de woordvoerder van Vereneging Hogescholen Eva Kloosterman. “De studenten die zich aanmelden voor een associate degree hebben vaak geen zin, tijd of geld voor een vierjarige Bachelor.” De verkorte hbo-studie is volgens Kloosterman ook geschikt voor studenten die doorstromen vanuit mbo. De opleidingen zijn praktisch gericht en direct toepasbaar op de arbeidsmarkt. Doordat de AD-studies korter zijn én direct aansluiten op de arbeidsmarkt, kiezen steeds meer studenten daarvoor.


De associate degree is sinds 1 januari 2018 wettelijk erkent als zelfstandige studie, naast de bachelor en de master op hbo-niveau.