Maarten Stekelenburg maakte 6 oktober bekend een liesblessure te hebben waarvoor hij moet worden geopereerd. Door zijn aanstaande operatie zal hij voor de rest van het seizoen uitgeschakeld zijn. Hij gaat nog niet uit van het einde van zijn carrière. Mike Verweij, Sportverslaggever bij de Telegraaf, acht de kans groot dat hij toch stopt: “Als Stekelenburg terugkomt is hij bijna viertig, ik denk dat Ajax daar geen beleid meer op kan bouwen.”

Het uitvallen van Stekelenburg roept ook de vraag op wie hem gaat vervangen. Ajax’ tweede keeper is op dit moment Remko Pasveer, die in april overkwam van Vitesse, met daarnaast de 21-jarige Jay Gorter die in juni werd gekocht van Go Ahead Eagles. Ondanks het grote talent bij beide spelers, ziet Verweij niet snel voor zich dat zij het team gaan dragen. “Ik heb Pasveer altijd een hele goede keeper gevonden, alleen bij Ajax past het op dit moment nog niet. Ik vind hem nog geen geweldige indruk maken en dat is wel zorgelijk.”

Gorter heeft door de eerdere afwezigheid van Stekelenburg vooral op de bank gezeten in plaats van gespeeld te hebben in het tweede. “Doordat Gorter nu reserve is van Pasveer heeft hij weinig speeltijd en belemmerd dat zijn ontwikkeling. Je kan niet verwachten dat Gorter internationale wedstrijden gaat spelen”, Aldus Verweij.

Onana

Door deze situatie wordt al snel richting Onana gekeken als beoogde vervanger voor Stekelenburg. De keeper kreeg negen maanden geleden een schorsing omdat hij was betrapt op doping. Ondanks vele pogingen van Ajax om hem een nieuw contract aan te bieden, liep het telkens weer stuk.. Mark Overmars, de directeur van Ajax, zegt nu klaar te zijn met Onana en wil zijn contract dat aan het einde van het seizoen afloopt niet verlengen. “Overmars was erg duidelijk naar Onana en wil hem geen nieuw contract aanbieden. Wel verwacht ik dat Onana als hij terugkomt van zijn schorsing tot aan het einde van zijn contract gewoon zal spelen. Je ziet dat Ten Hag hetzelfde doet bij andere spelers waarvan het contract verloopt” , vertelt Verweij.

Buitenaf

Door de situatie verwacht Verweij dat Ajax, mocht Onana transfervrij vertrekken, opzoek gaat naar een nieuwe eerste keeper. “Ik denk zeker dat Ajax voor een vervanger van Stekelenburg gaat zoeken. Pasveer is een goede keeper, maar ik denk niet dat op hem gebouwd kan worden.”

Verweij hoopt nu vooral dat Pasveer stand houdt en niet uitvalt, aangezien belangrijke wedstrijden tegen onderandere Borussia Dortmund en PSV te wachten staan. “Je moet er niet aan denken dat Gorter en de 17-jarige Setford die wedstrijden moeten gaan spelen.”