Het Malariavaccin is een feit. Het vaccin dat al meer dan dertig jaar in ontwikkeling is, is op woensdag goedgekeurd door de World Health Organization (WHO). Voor Tedron Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO, leek de droom om een malariavaccin te ontwikkelen bij onbereikbaar. 

 

Buiten het feit dat het medisch gezien ingewikkeld is om een vaccinatie te maken, is het ook lastig om zo’n vaccinatie als deze te maken omdat er enorme onderzoeksbudgetten bij komen kijken. Dit zegt Helma Maas, persvoorlichter van Save the Children. ‘’Een Malariavaccin zou in Afrika op grote schaal moeten worden toegediend”, is Maas van mening. ”Maar er valt niet veel geld mee te verdienen omdat arme mensen daar geen geld voor hebben. Toch is er kennelijk een farmaceutisch bedrijf dat dit wel helemaal wilde onderzoeken en ontwikkelen tot een veilig en bruikbaar vaccin.’’ 

 

De meeste doden door de Malariamug komen voor in landen in Afrika. Daar is het voor kleine kinderen een grote doodsoorzaak. Elke twee minuten overlijdt er namelijk een kind onder de 5 aan malaria. Als dit vaccin breed ingezet wordt, redt dat veel babylevens volgens Maas. ‘’Jonge kinderen onder de 5 jaar, maar vooral baby’s moeten hun afweer nog opbouwen. Als zij gestoken worden door een Malariamug worden zij hier dus veel zieker van dan volwassenen.’’